Единият влак, с 90 пътници, идвал от Сърбия към Калотина. На излизане от гара Драгоил международният влак от Белград се е ударил челно в служебен влак с един вагон, който вози всяка сутрин служители от Драгоман.

Първоначално от БДЖ съобщиха пред БНР, че са ранени между 2-ма и 4-ма души. По-късно обаче от пресцентъра на Министерството на здравеопазването уточниха, че има информация за около 15 ранени с различни травматични увреждания. Към 11 ч. стана ясно, че пострадалите са 23 души.

На мястото на инцидента са пристигнали екипи на Гражданска защита, полицията, Пожарна безопасност и три екипа на Спешна помощ. По-леко ранените са получили първа помощ на място и във филиала на Спешна помощ в Сливница, съобщиха от МЗ. Засега няма опасност за живота на никого от пострадалите.

До 09.30 часа в спешното приемно отделение на „Пирогов” са постъпили 9 души, съобщиха от болницата. Те са със сравнително леки наранявания на крайниците и главата. До 10 часа във ВМА няма докарани пострадали от катастрофата, съобщи за Дир.бг пресаташето на болницата Румяна Станимирова.
Пресаташето на БДЖ Маруся Ефтимова каза още за Дир.бг, че първоначалната информация, че машинистите на двата влака са пострадали не се е потвърдила.
"За момента знаем, че машинистите не са пострадали. Дори не са откарани в болнично заведение", допълни Ефтимова.
По-късно от "Пирогов" съобщиха, че вече са приети 19 души, като между тях е началникът на международния влак - 57-годишният Ж.Г и още двама пътници. Една от пострадалите е освободена за домашно лечение. В 11 часа в болницата вече бяха приети 23-ма души.

Изпратени са автобуси да извозят пътниците, които не са пострадали.

По първоначална информация машинистите са забелязали отдалеч опасността, което е намалило силата на удара. Сблъсъкът е бил със скорост 50 км в час. По тази причина влаковете не са дерайлирали, не е възникнал пожар или друга авария.

"Причините за катастрофата на двата влака ще се уточняват. Със сигурност е субективна грешка на ръководители движение, които са служители на НКЖИ, тъй като има два влака един срещу друг", каза директорът на БДЖ Пенчо Попов, цитиран от "Фокус". По думите му – направено е всичко възможно да се избегнат тежки последици от тази грешка, като е сигнализирано, за да се спре напрежението. Единият от влаковете обаче не е могъл да спре и е станал инцидентът.

Министърът на транспорта Александър Цветков заяви пред БНР от мястото на инцидента, че трети влак, който е преминал без разрешение преди инцидента, е предизвикал объркване на системата за управление.
„Първоначалната причина за този инцидент на този етап според разследващите е човешка грешка или грубо нарушение, тъй като минути преди това е преминал нерегламентирано друг влак по това трасе, тоест той е навлязъл без разрешение и с това е объркал електронната система, която следи за движението на влакове”, каза още Цветков.

По разпореждане на зам.-главния прокурор Бойко Найденов в района на инцидента вече са пристигнали екипи за изясняване на причините за катастрофата – служители на Националната следствена служба и районният прокурор на Сливница, съобщиха от МВР.

Главният ревизор по безопасността на Националната компания "Железопътна инфраструктура" инж. Божидар Стоянов е назначил оперативна група за разследване на катастрофата, съобщи "Фокус". Очаква се оперативната група да събере, запази и съхрани всички документи и веществени доказателства, свързани с произшествието, както и писмени показания на персонала и свидетели.

Още до края на деня се очаква мястото на катастрофата между двата влака в района на Драгоман да бъде разчистено и движението по жп линията - възстановено, каза още директорът на БДЖ Пенчо Попов.

*Текстът е актуализиран към 10.45 ч.