Това заяви днес адвокатът на Владимир Мартиненко, за когото Следственият комитет (СК) на Русия обяви, че е бил пиян в момента на катастрофата, довела до смъртта на Кристоф дьо Маржори, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Шофьорът е задържан за 48 часа.

"Той е в шок. Смята себе си за невинен, тъй като е следвал всички инструкции на диспечера", каза адвокат Александър Карабанов.

По думите му неговият клиент ще оспорва официалната версия, че "е бил в състояние на алкохолна интоксикация". Юристът разказа, че според роднини на Мартиненко той е бил трезв въпросната сутрин и че изобщо не употребява алкохол поради хронично сърдечно заболяване.

"Роднините са опасяват, че летищните власти просто се опитват да изкарат единствено него отговорен, за да избегнат милиардите по съдебните дела, които със сигурност ще последват", заяви още адвокатът.

Основната причина за смъртта на Кристоф дьо Маржори е не трагична случайност, а небрежност на летищните служби, заяви по-рано говорителят на Следствения комитет Владимир Маркин.

"Сблъсъкът между самолета и снегорин на пистата е плод на престъпно нехайство на длъжностни лица, които не са могли да осигурят съгласуваност в действията на служителите на летището", каза той и подчерта, ме може да има още арести.

Според предварителните данни на руското следствие на 20 октомври, в 23,57 ч. московско време, при излитане от летище "Внуково-3" по маршрут Москва-Париж четириместен самолет "Фалкон-300" се удря в специализиран автомобил. Самолетът е обхванат от пламъци и пада на пистата, като загиват президентът на "Тотал" и трима души екипаж, посочва ТАСС.

Франция изпрати експерти, които да се включат в разследването на катастрофата.