28-годишният Исмаил от Дулово, който е шофирал конструктивно изменен автомобил със скорост 145 км в час, е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост при управление на МПС с превишена скорост.

В момента той е на свобода срещу парична гаранция 5000 лева, но има забрана да напуска страната, отнета му е и шофьорската книжка.

Тежката катастрофа стана на на магистралата в посока Варна, около 22,30 часа на 28 август. Никола Терзиев се прибирал след доставка със служебния си автомобил „Шевролет Спарк“. Зад него в дясната лента за движение пътували други три автомобила.

Подсъдимият Бейтула Исмаил управлявал „Фолскваген Голф“, който бил преправен, за да се увеличи мощността на двигателя. Колата се движела в лявата скоростна лента. Той предприел изпреварване на колоната, присветвайки с фаровете, за да му дадат предимство, като се движел с много над разрешена в този участък скорост от 80 км в час - 215 км в час.

Исмаил застигнал колата на Никола, но високата скорост не му позволила да владее автомобила си и започнал да навлиза в дясната лента. Опитал да намали скоростта, успял до 145 км в час, но ударил с предната дясна част шевролета и продължил движението си напред и вдясно. Със сблъсъка  обаче успял да изблъска колата на Никола към десния банкет на пътя. Шевролетът разкъсал металната мантинела, преминал в десния ръкав на бул. „Атанас Москов“, преобърнал се и паднал по таван на пътното платно.

Повиканият на място от свидетели екип на Спешната помощ констатирал смъртта на младежа. При аутопсията е установено, че смъртта е настъпила от тежка комбинирана травма на гръден кош, корем, глава, с разкъсване на белите дробове, сърцето, черния дроб и слезката.

Не са установени наличие на алкохол или наркотици в кръвта на подсъдимия и жертвата.

Бейтула Исмалил вече е осъждан за причиняване на смърт по непредпазливост в друга катастрофа - блъснал жена на пешеходна пътека, но вече е реабилитиран. Справка по делото показва, че са му налагани многократно наказания за нарушаване на правилата за движение, свързани със скоростта.

Предстои делото срещу подсъдимия да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание от 2 до 6 години лишаване от свобода, уточниха от прокуратурата.

След смъртта на Никола негови близки протестираха с искания за строги мерки срещу убийците на пътя. Сестра му Боряна Терзиева пък публикува във Фейсбук писмо до премиера Бойко Борисов, защото се оказа, че когато брат й е бил дете, той се е снимал с него (вижте в галерията).

Дни след публикацията премиерът, главният прокурор и министрите на вътрешните работи и правосъдието се срещнаха и разговаряха с майката на Никола - Анелия Терзиева, и й обещаха бързо и обективно разследване.

Едва тогава - няколко месеца след катастрофата, Бейтула Исмаил беше арестуван. След това обаче отново е пуснат от ареста, макар и под голяма парична гаранция и с ограничения.