Това смята египетски съдебен лекар, цитирани от световните агенции, съобщава БТА.

Малкият размер на тленните останки навежда на мисълта за експлозия. Най-голямата част от тленна останка намерена досега е с размера на длан. Някои от тленните останки бяха доставени в 23 чувала за анализ в Кайро, каза представителят на египетските съдебно-медицински власти, цитиран от Ройтерс.

Експертът, за когото Асошиейтед прес твърди, че е високопоставен съдебен лекар и че е част от египетския разследващ екип, казва, че той лично е прегледал останките на жертвите, докарани в моргата на Кайро. Логичното обяснение е взрив, който е свалил самолета, казва той. Но какво е причинило взрива не мога да кажа, допълва специалистът, пожелал да запази анонимност.

Той казва, че досега има доставени 80 части от тела. Няма дори запазена цяла част от тяло, като например глава или ръка, казва експертът и допълва, че една от частите е лявата половина на човешка глава, предаде АП

Негови колеги патолози обаче казват, че все още малък брой останки са донесени в Кайро и е прекалено рано да се говори дали е имало експлозия на борда, допълват Ройтерс и ДПА.

Главният съдебен лекар в Египет също опроверга информацията за взрив, предаде държавната информационна агенция МЕНА, цитирана от ТАСС и Ройтерс.

"Всичко, публикувано по тази тема, е напълно невярно. Това са просто предположения, които не са на съдебно-медицинските власти", каза Хешам Абделхамид.

"Когато падне самолет, задължително в един или друг момент има експлозия, която го разбива. Няма значение дали експлозията ще стане във въздуха - в резултат на авария или на престъпно действие - или когато се сблъска с водната повърхност след падане от 11 км височина", заяви пък източник, близък до разследването, цитиран от Франс прес.

По думите му това не значи, че в самолета е имало експлозив.

Съдебни лекари взеха днес ДНК проби от роднини на жертвите от катастрофата, за да установят на кого принадлежат тленните останки, които бяха докарани в неделя и в понеделник в моргата в Кайро, съобщи ръководителят на "Иджипт еър" Сафуат Мослем. Самолетът, изпълнявал полет от Париж за Кайро, падна по все още неустановени причини на 19 май в Средиземно море между о-в Крит и северния египетски бряг.

Следователи досега не са намерили каквито и да е следи от експлозиви, които биха могли да наведат на мисълта за бомба на борда, посочва агенцията. В момента се извършва ДНК анализ на тленните останки, за да може те да бъдат идентифицирани и предадени на техните близки, предаде ДПА.

В катастрофата над Средиземно море загинаха 66 души. Трагедията се разигра в ранните часове на миналия четвъртък. Самолетът изпълняваше полет от Париж за Кайро и падна в Средиземно море на около 290 километра от египетските брегове, припомня ДПА. Египетските власти смятат, че по-вероятната версия за катастрофата е терористично действие, отбелязва АП.

Начинът, по-който е летял самолетът, преди да изчезне от радарите, резките му отклонения под различен ъгъл наляво и надясно навеждат на мисълта за взрив или борба в пилотската кабина. Досега обаче няма категорични доказателства за тези хипотези. Днес роднини на жертвите пристигнаха в Кайро, за да дадат ДНК проби за анализ на тленните оставки, което ще помогне за тяхното идентифициране.

Черните кутии на машината все още не са намерени. Египет прати подводница за издирването им. Френски кораб се присъедини към международните усилия за локализиране на останките от самолета и за издирването на черните кутии. В операцията участват и кораби и самолети от Великобритания, Кипър, Гърция и САЩ.