Предварителният анализ е показал, че катастрофата вероятно е станала заради неверни данни за скоростта на самолета, съобщи РИА Новости. 

Грешката в приборите е била свързана с "обледеняване на датчика за скорост". Според МАК, "особената ситуация" се е случила около 2,5 минути след излитането на височина от около 1300 метра и при скорост на самолета 465-470 км/ч. Това означава, че пилотите са получили грешни данни за скоростта на машината.

Самолетът АН-148 се разби четири минути след излитането си от московското летище Домодедово. Загинаха всички 71 души на борда. Отломките пък са пръснати на площ от над 300 000 квадратни метра.

Говорителката на Следствения комитет на Руската федерация Светлана Петренко вече обяви, че следователите са установили, че самолетът не се е разпаднал във въздуха и не е имало пожар на борда му. Той е експлодирал при удара със земята.

Снощи руският президент Владимир Путин е благодарил в телефонен разговор снощи на американския си колега Доналд Тръмп за предложението за помощ при разследването на катастрофата, съобщи прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков.

"В този случай президентът наистина изрази признателност на американския си колега за изказаните съболезнования по повод на неотдавнашната катастрофа...Що се отнася до изразената готовност за оказване на помощ при разследването на причините за самолетната катастрофа, президентът изрази благодарност и за това", добави той.

Освен това Путин е информирал Тръмп за работата, която се води по линия на Междудържавния авиационен комитет.