Пострадалите са били настанени в болницата във Велико Търново като двама са с опасност за живота.

По-късно румънски хеликоптер, кацнал в Горна Оряховица, е транспортирал ранените до Букурещ.

Проходът на Републиката ("Хаинбоаз") е бил затворен няколко часа заради тежкия пътен инцидент.

Катастрофата е станала в неделя сутринта около 04:30 ч., на около километър от върха, в посока Велико Търново, съобщиха от полицията.

Румънски автобус „Мерцедес", управляван от 44-годишен румънски гражданин, движещ се в посока от Стара Загора към Велико Търново, се преобърнал на пътното платно. 

Той превозвал 50 души, които се връщали от турски курорт към родината си. Преобърнал се на мокрия път, на остър завой и на място е загинала 27-годишна румънка.

Водачът на автобуса е изпробван за употреба на алкохол с техническо средство, пробата е отрицателна. Взета му е кръвна проба за химичен анализ.

Николай Иванов – началник на “Пътна полиция” – Велико Търново, коментира пред БНТ: "Окончателните причини за катастрофата ще бъдат ясни като приключат огледите и следствието, но по наша информация при влизане в лява крива автобусният шофьор загубва управление над самият автобус и се преобръща".

Мнозина смятат, че мокрият път е основна причина за катастрофата. Възможно е и скоростта на автобуса да не е била съобразена с обстановката.

По случая е образувано досъдебно производство.