Инициативата е на фондация “Безопасни улици от Валя“ и ще се проведе от 18 часа на 5 септември под формата на мирно шествие на територията на цялата страна.

"Покажи, че ти пука за бъдещето! Включи се и ти! Защото през последните 10 години у нас при пътнотранспортни произшествия са загинали около 9000 души, или образно казано, от територията на България е заличен град с приблизителните размери на Банско, Трявна или Сопот", призовават организаторите.

За съжаление през лятото джигитите по пътищата на България са страшно много, каза Нели Петрова, депутат от ГЕРБ и майка на 20-годишната Лора Казанлиева, прегазена от моторист на пешеходна пътека.

"Българският шофьор е недисциплиниран - законът трябва да бъде по-строг,а санкциите – по-високи. Докато на недисциплинирани шофьор не се бръкне в джоба и не получи една солидна глоба, той няма да свикне да спазва правилата.
Имаме нужда от нов закон за пътищата, но докато бъде приет, ще отнеме време, но докато стигнем до него, нека да спазваме този, който е действащ в момента",
призова Петрова.

Мирослава Асенова - майката на 25-годишната Станислава Асенова, която загина на "Цариградско шосе" през юли 2013 г., сподели пред bTV, че е потресена какво се случва.

"Безумно е да седнеш зад волана след като си пил 300 грама алкохол и да убиеш някого, а според закона това е непредумишлено убийство. Умишлено е!, заяви тя.

Почернената майка разказа, че за таксиметровия шофьор Михаил Куртев, който прегази дъщеря й, разбрала, че е пиел денонощно в едно кафе в "Дружба".
"Хората, които са ходили там са очаквали да се случи нещо подобно", заяви още Мирослава.

Преди време отишла протест и видяла само няколко майки с колички в жегата.

"Медиите бяха повече от хората. Истината е, че българина си седи вкъщи и си гледа сериалите. Това е! Не му пука", недоумява почернената майка.

МВР внедрява тайни агенти на местата за гонки >>>

Борисов: А къде са родителите на ”джигитите” по пътищата?


АНКЕТА: Можем ли да намалим катастрофите по пътищата?