Инцидентът е станал на 6 декември миналата година, когато на пешеходна пътека в Пловдив е блъснат 84-годишният Петко Петков. Мъжът е починал в болница, а шофьорът е избягал, съобщават Трафикнюз и Дарик радио. Катастрофата е причинена от несъобразена скорост.

Вчера МВР започна проверка в "Пътна полиция" в Пловдив дали е прикрит случаят.

Обвинени са полицейският служител Костадин Илиев, помогнал да се избегне наказателно преследване по случая, шофьорът Иван Саравски и представилият се за шофьор Борислав Ташев (31 г.).
Илиев дал съвет на Саравски да намери "доброволец", който да каже, че той е бил зад волана на колата му - "Ауди". Така в полицейския бюлетин за извършител е посочен Ташев.

В рамките на наказателното производство са повдигнати обвинения и на Сергей Джамбазов-Серго, който "улеснил полицейския служител да използва своето служебно положение за противозаконни облаги". Серго бил посредник при схема за фалшиви покупки- продажби и регистрации в КАТ, съобщи БГНЕС.

"Обвиненията на служителя в пловдивския сектор "Пътна полиция" са за това, че като полицейски орган е спомогнал на лице, извършило престъпление, да избегне наказателно преследване, без да се е споразумял с това лице, преди да е извършило самото престъпление", съобщи говорителят на окръжната прокуратура Галина Андреева.

Илиев е обвинен и за придобиването и държането на боеприпаси (над 100 патрона) без разрешително. Третото обвинение към катаджията е, че в периода от февруари до април 2015 г. е използвал служебното си положение, за да набави за себе си и за другиго противозаконна облага.

Трима от обвиняемите са задържани с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа.

Борислав Ташев е с мярка за неотклонение „подписка”. Той е направил пълни самопризнания.