Карвавата катастрофа стана на 11 август 2015 г. Убити бяха 16-годишната Велислава Цанкова и връстникът ѝ Марино Цветанов, а 15-годишната Петя Божкова беше тежко ранена. За престъплението на 8 години затвор вече беше осъден шофьорът Филип Михайлов. Разследването установи, че той се е движел със скорост от 122,44 км/ч при ограничение от 90 км./ч.

Сега обаче Районната прокуратура в Ловеч праща на съд Ален Асенов, който карал своята кола зад него по време на ицидента.

Според обвинителния акт, докато се движел на път в землището на Лесидрен, при непосредствена опасност за живота на ранените деца, той не им се притекъл на помощ, която е могъл да им даде без опасност за себе си или за другиго - престъпление по чл. 139 НК.

Във фаталния ден група младежи решили да отидат пеша до „Съева чешма“ близо до Лесидрен. Движили се в края на платно, в близост до банкета - в колона по един или по двама. Докато вървели видели „Ауди 80“, което се движело бързо. Зад него идвало „БМВ 325“, управлявано от Ален А., който започнал да изпреварва „Ауди“-то и минал покрай децата. Непосредствено след това три от децата - Марино, Велислава и Петя, били блъснати от „Ауди“-то.

Въпреки, че забелязал в огледалото за обратно виждане това, обвиняемият не спрял веднага. Няколко минути по-късно се върнал, видял, че две от тях са много тежко ранени, но вместо да им помогне по какъвто и да било начин, казал, че отива да закара колата, защото нямала Гражданска отговорност.

Помогнали шофьорът на „Ауди“-то и негови спътник, както и хора от други автомобили, които спрели при вида на другите деца, които махали и викали за помощ.

Предстои насрочване на делото за разглеждане в съда, уточниха от прокуратурата.