И при двата инцидента водачите на леките автомобили не са се съобразили с редовно задействаната звукова и светлинна уредба и със спуснатите обезопасителни бариери, съобщиха от Областната дирекция на МВР-София.

Сигналът за първото произшествие - на жп прелез в Костинброд, е подаден в полицията около 15 часа на 15 декември. При огледа на място е установено, че лек автомобил „Форд Пума“ е извършил забранено преминаване, при което е блъснат от товарен влак, движещ се от Драгоман към село Волуяк.

20-годишната водачка е настанена за лечение с контузия на мозъка и спукан череп, като има опасност за живота й, а 24-годишният й спътник е с политравма, фрактура на четири ребра, дясна ключица и лява лопатка и оток на мозъка, също с опасност за живота. Машинистите са изпробвани за употреба на алкохол, а резултатите им са отрицателни. По случая е образувано следствено дело.

Сигналът за втория инцидент - на жп прелез Лакатник, е подаден вчера около 18.55 часа. На място е установено, че отново е извършено забранено преминаване при спуснати бариери, вследствие на което лек автомобил „Фолксваген Голф“ е бил ударен леко от преминаващ пътнически влак. При произшествието не са пострадали хора.

Водачът на автомобила и машинистът са изпробвани за алкохол, а резултатите им са отрицателни.

От МВР призовават водачите към стриктно спазване на правилата за пресичане на жп прелез с оглед избягването на инциденти, застрашаващи сигурността и безопасността на железопътния транспорт и живота на хората!