Това разказа пред bTV 36-годишната Мария Христова, която е една от пострадалите при жестоката верижна катастрофа, станала вчера в тунела "Витиня" на магистрала "Хемус". При инцидента загинаха трима души, а 14 бяха ранени. Сред пострадалите са 9-годишно момиче и бременна жена.

Христова се връщала за 10-дневна почивка от Италия, където работи. Пътувала за Враца заедно със съпруга си, който също е ранен.

"Нещо беше разлято на пътя. Натискахме спирачки, но колите не спираха. Видяхме смъртта си. Едно момче пред нас беше затиснато в камион и крещеше за помощ, не знам дали е оживяло. Пищя за помощ, но беше много смачкан", разказва жената.

Вижте снимки от "Витиня">>>

Тя, съпругът й, 9-годишното момиченце и още една жена са първите пострадали, които са били извадени от смачканите коли в тунела. По думите на Мария обаче, екипите на Спешна помощ са успели да стигнат до ранените близо час-час и половина след ударите.

"Дойдоха хората, обаче не можаха да влязат вътре. Трябваше да се изместят всички коли от тунела", допълва пострадалата.

Жената е категорична, че съпругът й е шофирал с 60 км/ч., но въпреки ниската скорост колата не е спряла.

"Когато влязохме в тунела, видяхме как отпред всички коли се блъскат. Колата ни се хлъзна. Мъжът ми удари спирачка, обаче колата не спря. Ударихме се в стените на тунела два или три пъти, накрая "спряхме" в един ТИР. Слязохме от колата и се залепихме към стената, за да се спасиме. Как оживяхме, само ние си знаем", допълва Христова.

Няколко от пострадалите също разказаха, че по настилката е имало разлято масло, затова колите не са могли да спрат. Вчера обаче главният секретар на МВР Георги Костов заяви категорично, че причина за инцидента е несъобразена скорост и липса на дистанция, а маслото било разлято при ударите.

По случая в Окръжна прокуратура – София е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, работи се по всички възможни версии за възникване на катастрофата, допълват от МВР.

11 от пострадалите остават на лечение
в болница. Петима, сред които и едно дете, остават в болница "Пирогов", съобщиха от лечебното заведение. Всички са в стабилно състояние, днес им предстоят нови изследвания. Няма непосредствена опасност за живота им.

В "София Мед" са на лечение двама, които също са в стабилизирано състояние и без опасност за живота. В УМБАЛ "Света Анна" остават четирима от ранените, сред които бременната жена, като всички са без опасност за живота.

До 2 часа тази сутрин продължиха дейностите по възстановяване на движението на магистрала "Хемус при тунела "Витиня", съобщиха от МВР.
Към момента преминаването през този пътен участък е възстановено напълно. Всички аварирали превозни средства са изтеглени и е осигурено преминаването на тежкотоварните автомобили през тунела.