Тежкотоварният автомобил се е движил в посока Пловдив, но шофьорът е изгубил управление и ТИР-ът се е блъснал в средната разделителна мантинела, след което се е обърнал, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Пазарджик.

При обръщането камионът е затворил основното пътно платно и средната лента на магистралата в посока София. Движението в проблемния участък се осъществява само през аварийната пътна лента.

Шофьорът на ТИР-а е с леки наранявания. Няма други моторни превозни средства, които да са засегнати.

На мястото на инцидента има екипи на пожарната и Спешна помощ. Екипи на "Пътна полиция" регулират преминаването през участъка. Очаква се пристигането на специализирана техника, която да изтегли ТИР-а.

От АПИ съобщиха, че шофьорите трябва да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се пренасочва по обходен маршрут - пътен възел "Калугерово" - Лесичово - пътен възел "Церово".

Експерти на РИОСВ – Пазарджик, Басейнова дирекция – Пловдив и Регионалната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда в Пазарджик извършват проверка на мястото на катастрофата, тъй като е разсипан превозваният от ТИР-а цинков прах.

Цинковият прах се е разсипал по пътното платно и в сухата част на коритото на река Тополница. На превозвача е разпоредено незабавно да събере и извози отпадъка на обезопасена площадка или до крайната точка – КЦМ-Пловдив. Инспекторите са взели водни проби от река Тополница преди шосейния мост на автомагистрала „Тракия” и на 150 метра след моста. Измерените моментни показатели на рН, разтворен кислород и електропроводимост не индикират замърсяване на водите“, съобщи инспектор Цветана Чочева, цитиран от "Фокус".

По предписание на РИОСВ - Пазарджик е намален превантивно притокът на вода в реката от язовир „Тополница”. В момента се почиства пътното платно и се организира извозването на материала.

Очаква се в късния следобед цинковият прах да бъде събран и извозен от коритото на реката.