Сигналът за инцидента е подаден около 07.30 часа тази сутрин, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Раненото момиче е настанено в „Пирогов” в тежко състояние.

Говорителят на на болницата Мария Пойразова уточни, че пострадалата е с "черепно-мозъчна травма и тежка коремна травма с разкъсване на черен дроб, а оттам и голяма кръвозагуба”.

43-годишният шофьор е тестван за употреба на алкохол и упойващи вещества, като пробите са дали отрицателен резултат.

Според очевидци катастрофата е станала малко след така наречения "Черен мост". Най-вероятно водачът не е видял пресичащото дете. Образувано е обаче досъдебно производство, което да изясни как точно се е случил пътният инцидент.

След случая от "Пътна полиция" за пореден път призоваха шофьорите да бъдат особено внимателни през есента, когато денят намалява и видимостта става затруднена от по-ранните часове.

"Водачите на МПС не могат да видят ясно дали някой минава по пешеходните пътеки или дали някой пресича пътното платно", заяви пред БНР началникът на КАТ-София комисар Тенчо Тенев.

Само преди дни градски автобус блъсна жена на пешеходна пътека в Пловдив и тя почина.

Неотдавна Висшият адвокатски съвет излезе със стряскащо становище, поискано от съда по тълкувателно дело за уеднаквена практиката при присъди за престъпленията на пътя. В документа се казва, че правото на пешеходеца да пресича на пътека или на друго място не е абсолютно и той би имал предимство, само ако я е заел правомерно. Това означава да се е съобразил със скоростта, посоката на движение и отстоянието на приближаващите коли и да е сигнализирал водача с ръка за намерението си да пресича.

Очаква се становището и на съда.

До казуса се стигна, след като присъдата на моториста, прегазил на пешеходна пътека 20-годишната Лора Казанлиева от Варна, беше намалена с мотива, че тя също е виновна, защото не е преценила с каква скорост се движи той.