Заедно с него при инцидента са ранени шофьорът му и свещеник, който е пострадал по-сериозно.

Катастрофата е станала в квартал „Злати дол“ на Симеоновград малко след 8.30 тази сутрин, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Хасково. Лекият автомобил "Мерцедес", в който пътувал митрополитът, се е блъснал в камион, управляван от 35-годишен мъж от Димитровград. Водачът на товарния автомобил предприемал маневра завой наляво и в него се е ударил неправилно изпреварващият го "Мерцедес".

Последвал удар, след който камионът бил избутан върху ограда на къща.
От сблъсъка са се задействали въздушните възглавници само от лявата страна на германската кола, предаде местният сайт "Сакар нюз", чийто репортер е бил на мястото на произшествието.

Тест с дрегер не е установил наличие на алкохол в кръвта на двамата шофьори.

На ранените е оказана първа помощ в болницата в Хасково, където са били транспортирани.

Медицинският директор Мариян Запрянов коментира пред БНР, че на Галактион е направен скенер на главата и гръдния кош и е установено, че няма поражения. Има обаче счупена кост на лявата ръка и комоцио.

По обяд Галактион бе качен в линейка, която го откара от Хасково до Стара Загора. На въпросите на журналисти как се чувства и какво точно се е случило, митрополитът се ядоса и извика: "Анатема! Проклети да сте!", съобщиха "Труд" и "Струма".

Много по-тежко е ранен 28-годишният свещеник от София, който също е пътувал в лекия автомобил. Дякон Любен Запрянов е с пневмоторакс на белия дроб, комоцио и съмнения за разкъсване на черния дроб и е настанен в неврохирургия с опасност за живота.

Най-леко пострадал е шофьорът на митрополита - 71-годишният Бойчо Златинов, който е само с леки контузии на главата. Той отрича да има вина за катастрофата.

"Пътувахме за служба в свиленградското село Момково. Карах нормално на излизане от Симеоновград, когато ме засече камионът", каза Златинов.