Поне 9 души загинаха, а около 20 бяха ранени, някои от които много тежко, при катастрофата между камион и автобус, сигналът за която е получен около 13 часа. Първоначално бе съобщено за 6 загинали, но броят им се увеличава.

Касапница на пътя край Микре >>

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви от местопроизшествието, че 7 души са с тежки фрактури и лечението им на по-късен етап ще продължи в София. Той добави: "Ситуацията е много динамична, дано да няма повече жертви".

Бойко Борисов разпореди министерството на транспорта да извърши пълна проверка на микробуса.

Вижте снимки>>

По-късно министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди незабавна проверка във връзка с катастрофата, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Резултатите не закъсняха

Проверени са и двете фирми - собственици на катастрофиралите камион и автобус. Те притежават всички необходими лицензи и разрешителни за извършване на обществен и товарен превоз, съобщиха от министерството.

Фирмата собственик на камиона е „Камаджиев-Милк“ ЕООД, а на автобуса -„ВИ-ЕМ“ ЕООД. На „ВИ-ЕМ ЕООД“ е правена комплексна проверка в края на 2016 г., от която не са констатирани нарушения.

Водачите на камиона и на  автобуса са притежавали всички необходими документи за упражняваната от тях професия - професионална компетентност и квалификации, психотест, стаж и др.

Към момента инспекторите на ИААА все още нямат достъп до автобуса, за да установят редовността на тахошайбата, пътните листове, застраховките и други.

В хода на проверката е установено, че фирмата превозвач на автобуса не е подала заявка за случаен превоз, съгласно чл. 68, ал. 1 от Наредба 33, от което следва Акт за административно нарушение съгласно чл.105 от ЗАП, финансова глоба в размер на 200 лв. Преди месец на същия водач е съставен акт за претоварване, тъй като е превозвал двама човека повече.

По отношение на фирмата собственик на камиона, „Камаджиев-Милк“ ЕООД, не са констатирани нарушения.