Младият мъж почина в столичната Университетска болница "Света Анна" часове след инцидента, въпреки усилията на лекарите да го спасят.

Катастрофата стана около 8.30 ч. в понеделник в района на 20-ия километър на магистрала „Хемус“. 26-годишните Йото и Наталия Ахчийски пътували към София, когато заради мократа настилка младият мъж изгубил контрол и лекия им автомобил "Пежо" се преобърнал. Семейството обаче било невредимо. На помощ им се притекли двама служители на "Автомагистрали". Те и Йото стояли край обърнатия автомобил в аварийната лента, когато са пометени от 39-годишен шофьор на БМВ, каращ с висока скорост.

Единият от служителите на "Автомагистрали" - 43-годишният Иван Димитров, баща на две деца, умира на място. 26-годишният Йото и другият служител са тежко ранени. Лекарите обаче не успяват да спасят Ахчийски, който е баща на 5-годишно момиченце.

Един некадърник, който летеше към нас с невъобразима скорост, го размаза… Летеше. Когато се обърнах, че бях до мантинелата, беше гробище... и мъжът ми беше в канавката и пищеше от болка… Убиха ми го от бързата скорост, от това, че някой не мисли”, през сълзи разказва Наталия Ахчийска, цитирана от bTV.

39-годишният шофьор на БМВ-то се казва Владимир. Той не е задържан, а тестът му за алкохол с дрегер е отрицателен. Чакат се резултатите от кръвната проба. От Областната дирекция на МВР-София уточниха, че мъжът също е в болница, тъй като има травми след катастрофата. Опасност за живота му няма.

По думите на вдовицата на Йото, след катастрофата виновният шофьор не е излязъл от колата си близо 15 минути.

"Първата ми мисъл беше да няма дете в колата му. Видях, че мъжът ми диша и потърсих хора, които да помогнат на всички, дори и на Владимир. Исках да разбера дали в БМВ-то има дете, защото съм майка. Но Владимир, няма да те оставя на мира. В името на съпруга си ще се боря докрай, за да понесеш цялата строгост на закона. Това ще ме крепи. Теб държавата, законът и хората да те накажат, Владимир. Не знам имаш ли семейство, близки, но само теб ще накажа – ти си виновен, защото не мислиш", каза още Наталия Ахчийска.

Младата жена сподели, че дъщеричката им още не знае, че татко й е починал. Вдовицата допълни, че ще потърси помощ от психолози.

Погребението на Йото Ахчийски ще е утре в Мездра.