И докато според правителството причината за инцидента е гъста мъгла, то някои специалисти подозират, че машината е била с неизправност – хроничен проблем на страна, чийто самолети са разнебитени след десетилетия на международни санкции, коментира Вашингтон поуст.

Самолетът ATR-72 излетя от Техеран с 59 пътници, двама пилоти, две стюардеси и двама пазачи, като дестинацията му бе град, разположен на около 800 километра на юг.

След около час и половина път самолетът се е разбил в планината Загрос при гъста мъгла, като местни хора са чули звука от падането му, но хеликоптери не са успели да достигнат до мястото заради лошото време, като спасителните екипи трябваше да намерят отломките пеша.

Авиокомпанията обвини лошото време, а телевизия „Ал Джазира“ потвърди, че условията са били неблагоприятни.

Но това е просто последната от серия смъртоносни самолетни катастрофи, отбелязва изданието, като припомня, че последната такава бе през 2011 г., когато машина с 77 души на борда се разби, след като бе хваната в снежна буря.

„Азман еърлайнс“, която е собственик на самолета, има също така катастрофи през 2008 г. и 1994 г., а в Европейския съюз компанията е забранена поради неспазване на условията за безопасност.

Машината, която се разби, не е летяла от седем години, като първият ѝ полет е бил през октомври миналата година. За този период от време машината е имала поне една авария и правила извънредно кацане заради спешен ремонт миналия месец.

През 2015 г. бе постигната и сделка за модернизиране на пътническите самолети на Иран, заедно с ядреното споразумение, припомня в заключение изданието.