В срещата участваха и зам.-министрите Явор Гечев, Бюрхан Абазов, Валентина Маринова, както и представители на животновъдни организации.

Трябва да се възползваме от всички възможности за разширяване на износа на агнешко месо, тъй като това е един от основните инструменти за развитието на овцевъдството”, категоричен бе Греков, цитиран от пресцентъра на земеделското министерство.

Правителството на Катар е депозирало 50 млн. долара в Българската банка за развитие, а целта е средствата да се отпускат като безлихвени заеми на овцевъдите, които да ги инвестират в животни, фураж и технологии.

Арабската страна обаче е поставила няколко условия пред проекта, като първото от тях е, че представителите на Катар искат да работят директно с българската държава.
Има изискване и за големи доставки на висококачествени партиди от животни за продължителен период от време.

Българските животновъди заявиха, че тези пари ще са им много полезни, като се има предвид тежкото състояние на сектора. По техни данни ежегодно овцете в България намаляват с от 3% до 20% в различните региони на страната.

Те обаче изразиха и притесненията си, че при евентуално реализиране на катарския проект може да се стигне до застрашаването на българския генофонд и редките местни породи. Като причина за това овцевъдите изтъкнаха възможни изисквания на инвеститорите за породите животни, към които биха имали интерес.

Земеделският министър и заместникът му Явор Гечев бяха категорични, че държавата никога няма да позволи да се поставят под заплаха българските породи овце.

Експертите от МЗХ увериха, че проектът „Катар” не е субсидия, а дългосрочна търговска сделка, което не отменя положителния ефект, който тя би могла да окаже на родните стопани.

Димитър Греков поясни, че проектът трябва да бъде обсъден много подробно от научните работници в сферата на животновъдството и едва тогава може да се мисли за пристъпване към конкретни действия.

Всички участници на работната група ще получат подробните изисквания на представителите на Катар и самия проект. Те ще разполагат с време да внесат своите коментари, изменения и забележки, след което ще се проведе нова среща за обсъждане на предложените промени.