Магистратите ще заседават по искане на 71 депутати от БСП, ДПС и "Атака", което беше внесено преди два дни. Сред мотивите им бяха "многобройни нарушения и манипулации" по време на изборния процес.

За докладчици по делото са определени съдиите Емилия Друмева, Благовест Пунев и Румен Ненков.
Ненков е баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, който е сред най-младите народни избраници - на 28 г.
Пред "Дневник" от БСП коментираха, че засега нямат основания да се съмнавят в морала на магистрата, който години наред беше зам.-председател на Върховния касационен съд.

"Конституционният съд е независим орган, ние уважаваме тази независимост и по никакъв начин няма да си позволим да коментираме организацията на работата в съда", заяви председателят на Комисията по правни въпроси и заместник-председател на Парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова пред “Фокус”.

Очаква се решението им да бъде обявено до две седмици, тъй като според конституцията "споровете относно законността на избора за президент се решават от Конституционния съд в едномесечен срок след изборите", предаде БГНЕС.
По закон новите президент и вицепрезидент трябва да встъпят в длъжност в края на януари. Кандидатите на ГЕРБ Плевнелиев и Попова вече получиха официални удостоверения за това от ЦИК.

Вчера депутатката от "Атака" Цвета Георгиева напусна парламентарната група на партията, като един от мотивите й беше общата позиция с БСП и ДПС за касирането на изборите.