Очевидци разказаха пред bTV, че са чули силен тътен. Никой обаче не е подозирал, че къщата е опасна - поне преди започването на строеж в съседство.

Собствениците на полусрутената къща са двама. Единият от години живее в чужбина, а другият е адвокат, който при срутването е бил навън.

Началникът на строителния контрол към Столична община арх. Влади Калинов смята, че къщата е била в много тежко състояние и е било само въпрос на време да се срути. Според него собственикът е бил наясно с проблема. Вина обаче имали и строителите на съседния обект, защото не са извършили необходимият оглед на сградите, които са в близост преди да започнат да изграждат укрепването на техния терен.

Архитект Калинов допълни, че има голяма вероятност стената на сградата да е паднала от вибрациите, който причинява строителната техника. Това не е единствената сграда в такова състояние в район „Възраждане”, но сигнали за потенциално опасни сгради в района липсват.

Кой ще носи отговорност предстои да стане ясно. От Дирекция "Национален строителен контрол" вече са започнали обследване, което трябва да установи има ли виновен, кой е и какви мерки ще бъдат взети. Дотогава обаче не е ясно дали къщата няма да падне изцяло.