Това съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС, като се позоваха на в. "Уолстрийт джърнъл".

Иванка Тръмп и Джаред Къшнър са наели къща за 5,5 милиона долара в квартал "Калорама" във Вашингтон от компанията "Трейси Ди Си риълс истейт" на чилийския милиардер Андронико Луксич. Една от компаниите на милиардера - "Туин метълс Минесота" - съди американското правителство за загубени права за разработване на минерални ресурси в щата Минесота.

Иванка Тръмп и и съпругът й, който е президентски съветник, са се нанесли в къщата приблизително по времето, когато Доналд Тръмп встъпи в длъжност през януари.

Чилийският милиардер все още няма необходимото разрешително да взема наем за къщата, купена от него след президентските избори в САЩ през ноември. Адвокатска фирма, която го представлява, каза, че необходимите документи ще бъдат подадени в скоро време. Белият дом заяви, че двойката плаща справедлива пазарна цена за къщата и не се е срещала с Луксич, нито е обсъждала с него въпроса за мината в Минесота.

Роднина на милиардера каза, че няма връзка между наемането на къщата и съдебната битка за правата за разработване на минерални ресурси.

Доналд Тръмп може да отмени решението на правителството на предишния американски президент Барак Обама, което през декември обяви, че няма да поднови правата за разработване на минерални ресурси във връзка с предложен проект от "Туин метълс Минесота". Решението имаше за цел да защити намиращ се в района природен резерват.

Министърът на вътрешните работи в правителството на Тръмп - Райън Зинки - се застъпва за увеличаване на разработването на минерални ресурси във федерални земи.