Това каза за Радио "Фокус" – Пловдив Стойо Карагенски, заместник-кмет на Община Карлово.

Веднага след срутването, на мястото са изпратени екипи, които да поставят предпазни обозначителни ленти, за да се спре преминаването на хора в близост до обекта.

"Многократно алармираме, че това може да се случи, но собственикът не полага никакви грижи за имота", каза Карагенски и обясни, че къщата е паметник на културата и е частна собственост.

Съгласно Закона за опазване на културното наследство всеки, който е собственик, независимо дали това е държавата, общината или частно лице, е длъжен да съхранява паметниците на културата.

"Ще информираме Министерството на културата за случилото се, а оттам нататък ще се прилагат мерките по закона срещу собствениците", обясни Стойо Карагенски.

Той посочи, че в непосредствена близост до срутилия се обект се намира общинската къща на Райно Попович, която е възстановена по европейски проект.

"Днес тя бе посетена от стотици гости на града ни, а в съседство сградата се срути. Това е недопустимо, но с частните собственици много трудно намираме общ език по отношение на опазването на културното наследство", коментира заместник-кметът на Карлово.

Стойо Карагенски каза още, че районът е обезопасен, като още утре ще се търсят собствениците на срутилата се къща.

"Ние не можем да предприемем никакви действия спрямо тази къща, тъй като тя не е наша собственост. Ние може само да почистим тротоара от руините. Чуждата собственост е неприкосновена и трябва да съблюдаваме закона", добави Карагенски.