Това съобщи РИА Новости, като се позова на информация от гръцкото финансово министерство.

В сряда, 1 юли, и в течение на три дни, ще бъдат отворени около хиляда банкови офиси по цялата страна за обслужване на пенсионери, които нямат банкови карти, и които ще могат да изтеглят до 120 евро налични само един път през тази седмица. Едновременно с това банките се задължиха незабавно да издадат дебитни карти на пенсионерите, за да могат те нормално да теглят пари в точките, приемащи дебитни карти, позволяващи по 60 евро на ден“, цитира руската агенция съобщението на гръцкото финансово министерство, предаде "Фокус.

Банките в Гърция бяха затворени в понеделник за шест работни дни до референдума на 5 юли включително – крайна мярка на правителството за предотвратяване краха на банковата система.
Същевременно Министерството на финансите обеща да реши проблема с плащането на пенсиите.

Решението е било взето на спешна среща с участието на представители на петте най-големи кредитни организации в страната и съгласувано с гръцката банка.

Списък с банковите клонове, които ще отворят утре, ще бъде оповестен по-късно днес.

Ограниченията не засягат притежателите на дебитни и кредитни карти, издадени зад граница.

Агенциите съобщиха, че вицепремиер и четирима министри от гръцкото правителство са се обявили за незабавно отстраняване на финансовия министър Янис Варуфакис.

Кабинетът: Фондовете да преведат парите

Гръцкото правителство е поискало от ръководствата на осигурителните фондове в страната да прехвърлят до утре в централната банка останалия в тях наличен финансов ресурс, тъй като възможностите на държавата са ограничени, за да бъдат извършвани нормални плащания на пенсии и за да може да бъдат покрити спешните нужди, които ще възникнат в следващите дни, съобщава гръцкият сайт нюз.ин, цитиран от БТА.

Компететните министри са заплашили със санкции ръководствата на фондовете, ако те не побързат да прехвърлят средствата си от търговските банки в сметките на централната банка.

Срокът изтича

Днес изтича срокът на действието на международната програма за финансово подпомагане и той няма да бъде удължен без да е съгласуван планът за реформи в страната. Международният валутен фонд също отказа отсрочка за изплащането на задължения на Атина на стойност 1,6 милиарда евро, които трябва да бъдат преведени до полунощ централноевропейско време на 30 юни.