Картата е публикувана на 23 март във вестника и на нея Турция заема голяма част от съседните й страни. В материала се говори за създаването на "Нова Турция" - държава в границите на бившата Османска империя. Тя включва половин България, части от Гърция, Кипър, северните райони на Сирия и Ирак, райони на Азербайджан и Грузия.
Вижте картата

Райков бе категоричен след заседанието на Министерски съвет днес, че както не реагира по повод публикации в наши медии, така няма да реагира и на публикации в турските медии, предаде БТА.

"Нямам намерение да връчвам вербална нота, защото не може една държава да реагира на писанията на вестник. Не за първи път подобни силно неуместни стъпки се правят от страна на едни или други журналисти, в едни или други медии в различни държави и това, което мога да направя е да го отмина с дълбоко презрение", коментира той.
 
Райков оставял това на професионалната съвест на тези, които са "инспирирали подобна дребнава и унизителна за вестника провокация".

Още при публикуването на картите на сайта на в. "Миллиет" са били оценени като грешни и са били премахнати, заяви в понеделник говорителят на Външно министерство Димитър Япраков, цитиран от "Фокус".
По думите му още тогава турската страна категорично е опровергала да има каквито и да било претенции към съседни държави.

Малко след коментара на Райков от „Атака" го нарекоха "национален предател" и поискаха оставката му. В писмо до премиера националистите посочват, че той за пореден път е доказал, че е туркофил, който поставя българското национално достойнство и интерес след турските.
"Вие, господин Райков, не осъдихте тези недопустими провокации от турската държава, което доказва, че работите за турските интереси и нямате нищо против Турция да завзема суверенни части от България. За пореден път вие доказахте, че сте туркофил", пише в писмото.
От "Атака" го призовават да се извини на народа.

В статията турският "Миллиет" коментира, че след отказа от въоръжена борба на лидера на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан, ръцете на Анкара буквално са развързани. Авторите са уверени, че призивът на Йоджалан към ПКК за напускане на територията на Турция е първа стъпка за връщане на „добрите стари времена”, когато кюрдите и турците заедно са се борили с гърците и с другите християни в малоазийския регион.

Подобна статия излезе и във вестник „Хюриет” под заглавие „Велика Турция”. „Кипър и Гърция са на ръба на пълния крах. Единственото, на което може да се надяват, е на милостиня от страна на Турция, която може да ги съжали и да се съгласи да им даде парче от енергийните богатства на Средиземноморието”, пише вестникът.