Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков са поискали тази актуализация.

Ангелкова коментира това преди началото на международния семинар "По Западния път на коприната".

Такова заснемане беше правено през 2011-2012 година, а все още една част от специализираната карта не е влязла в сила предвид обжалванията, допълни тя.

По думите й поради природните процеси вече има промени - голямото наводнение от 2013 - 2014 година, особено по Южното Черноморие е довело до нарушаване на голяма част от дюнит. 

От друга страна специалистите казват, че има дюни, които се новоформират в зависимост от нови природни процеси. Картата ще е готова вероятно за следващия летен сезон.

Вчера стана ясно, че видеокамери пазят дюните на южния плаж в Несебър от недобросъвестни туристи. От началото на сезона защитените пясъчни дюни са под денонощно наблюдение, осигурена е и физическа охрана, съобщиха от фирмата наемател на плажа.

Оттам информираха, че е наложена забрана за поставянето на плажни принадлежности върху защитените пясъчни образувания.

В отговор на въпрос дали хавлиите нарушават дюните, както твърди концесионерът на Несебър Юг, Ангелкова каза, че е учудена от подобно питане. Както поставянето на палатки, така и на хавлии, и изобщо човешка намеса върху дюните ги нарушава, допълни тя, цитирана от БТА.

Според нея концесионерът на този плаж е един от малкото, които спазват стриктно ангажиментите си по отношение на дюните - да има указателни табели къде се намират и че никой не трябва да ляга върху тях. Не трябва да се прилага двоен стандарт, допълни тя.

Глоба за концесионера на плаж "Делфин"

Концесионерът на плаж "Делфин" край Ахтопол е глобен за изграждането на дървена стълба. Съоръжението трябвало да подпомогне туристите да стигат по-лесно до плажа.

Върху морски плаж "Къмпинг Делфин" няма картирани дюни съгласно приетата специализирана карта на обектите. "Къмпинг Делфин" е един от последните диви плажове по южното Черноморие и в началото на май беше отдаден под наем на пловдивското дружество "Тйва Интернешанъл" със собственик Йордан Тодоров.

След проверка той е глобен и строежът е спрян, защото се извършва в защитена местност и е на територията на Природен парк "Странджа", предаде БНТ.

Концесионерът отрече да е сякъл дървета в защитената зона, за да направи стълбата. Въпреки това от РИОСВ-Бургас са категорични, че той е в нарушение, защото не е съгласувал строежа с тях. Тонка Атанасова, директорът на РИОСВ-Бургас, обясни, че актът на концесионерът е съставен на 23 юни. Ще бъде издадено и наказателно постановление по Закона за защитените територии.