Това съобщи зам.-кметът на общината Стойо Карагенски. По думите му фирми вече са започнали работа по възстановяване на най-тежко пострадалите обекти.

След заседание на Кризисния щаб тази сутрин беше отменено бедственото положение в общината.

Още вчера е бил разчистен дворът на карловската болница, чийто покрив бе съборен. Стартират ремонти и в училище "Христо Проданов" в Карлово, в лечебницата и читалището в с. Васил Левски. Техните покриви също бяха отнесени от бурята.

Осигурена е техника от външни фирми за разчистване на паднали дървета и клони по улиците на Карлово. Отделна група от общината е ангажирана със възстановяването на бутнатите пътни знаци.

 „Създали сме организация гражданите, които имат поражения, да подадат молби, за да разчитат на еднократна помощ от Агенцията за социално подпомагане“, каза кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

След като пораженията бъдат описани и калкулирани, община Карлово ще очаква финансова помощ и от междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерския съвет.

Бедственото положение в Смолян и община Баните обаче остава. През нощта, след утихването на вятъра, електрозахранването е възстановено във всички населени места. Все още няма ток единствено в село Букаците.

Днес усилията на екипите ще продължат по разчистване от съборените от вятъра дървета отваряне на пътя за смолянското село Турян. В община Баните без ток са всички населени места с изключение на общинския център Баните, селата Оряховец и частично Давидково. Днес екипите на електроразпределителното дружество ще работят по възстановяване на 10 пречупени стълба от вятъра на електропреносната мрежа.

На територията на област Добрич все още има населени места без ток и вода вследствие на възникналите вчера аварии поради влошените метеорологични условия. Помпените станции, снабдяващи с вода областта, са все още с прекъснато електрозахранване. По тази причина десетки населени места, както и областният град, са с нарушено водоподаване. Ремонтните дейности на дежурните екипи на енергоразпределителното дружество и ВиК дружеството продължават.

В Пазарджишка област няколко села са с нарушено електрозахранване, в следствие от скъсани електропроводи. Аварийни екипи продължават да работят в Голямо Белово, Сестримо, Блатница и Овчеполци. Предполага се, че проблемът ще бъде напълно отстранен в рамките на днешния ден. Все още без интернет е голяма част от Пазарджик. През последното денонощие на тел 112 са получени