По думите на д-р Гълъбова много семейства са засегнати от проблема, като всички близки изпитват затруднения в гледането на шизофрениците.

Хората полагат много усилия, но това е болест за цял живот. Един член от семейството трябва да се инвалидизира и да стои постоянно при пациента. Неслучайно шизофренията е социално значимо и много скъпо заболяване”, отбеляза директорът на психиатричната болница „Св. Иван Рилски” пред Нова телевизия.

Тя посочи, че в другите държави има общински дневни центрове, в които болните се занимават и има достатъчно медицински персонал, който да се грижи за тях.

В България имаме достъп до най-качествени медикаменти, но проблемът е в това, че някой трябва да контролира болния да ги приема постоянно”, каза още д-р Гълъбова.

Според нея изолацията като форма на лечение на психичните болести не се прилага в Европа от 30-40 години и не е решение на проблема.

Шизофреник, опитал да отвлече дете, на свобода  

Болен от шизофрения мъж, който през юни м.г. е направил опит да отвлече дете пред очите на баща му в кърджалийския квартал „Веселчане", сега е на свобода, съобщи bTV.

След лечение в психиатричната клиника в Кърджали Фотьо Фотев е изписан. Не се явявал обаче на контролните прегледи и не е вземал необходимите лекарства, съобщават от Държавната агенция за закрила на детето.

Те се обръщат с писмо до бащата на потърпевшото 4-годишно момиче - Илия Илиев, че е уведомена местната служба „Социално подпомагане". Тя трябва да сформира мултидисциплинарен екип от полицаи, психиатри и социални работници, които „да проучат възможността за предоставяне на социална подкрепа" на Фотев.

По време на инцидента Илиев прибирал двете си дъщери от детска градина. Фотев обикалял наоколо и грабнал бутилката вода от ръцете на по-голямото от децата. После спрял случайна кола и се заканил на шофьора. След това грабнал 4-годишното момиченце и побягнал. Бащата го настигнал и се опитал да вземе детето. Фотьо започнал да го налага по гърба и крещял „Мое е, мое е!".
Жена се притекла на помощ и успели да изтръгнат детето, което след случая спряло да говори.

Пристигналите полицаи отвели Фотев в психиатрията. Сега обаче мъжът и майка му, която също страда от шизофрения, са се затворили в апартамента си. Те не приемат лекарствата, които са им изписани и не допускат никого до жилището.