От ръководството на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали съобщиха, че това е изключително рядък медицински случай.

Медиците уточниха, че обикновено кучешката тения поразява черния или белия дроб.

Жената е починала преди два дни, а при аутопсията съдебният лекар д-р Николай Маринов е диагностицирал изключително редкия медицински случай. Това е 15-ти смъртен случай в последните 10 години в региона вследствие на кучешка тения.

В своята лекарска практика гастроентерологът д-р Марин Мухтаров от Кърджали, чиято докторска дисертация е свързана именно с кучешката тения, си спомня едва три такива случая на ехинокок на сърцето през годините.

За съжаление, в региона, кучешката тения е взело в жертва неколцина млади хора през годините назад. За възникването и разпространението му главен фактор е все по-нарастващата популация на бездомните кучета”, коментираха още от кърджалийската болница.

* Кучешката тения е едно от най-тежките паразитни заболявания. Човек се заразява при консумация на недобре измити плодове и зеленчуци, замърсени с яйцата на ехинокока, както и при пряк контакт с болно куче. Попаднали в стомаха, яйцата, които имат своеобразни "кукички" пробиват стената на тънкото черво, попадат в кръвообращението и чрез системата на вратната вена се отнасят най-често до черния дроб.