В началото на май American Freedom Defense Initiative (AFDI) организира в Гарленд, щата Тексас, изложба от карикатури на пророка. AFDI организира кампания в защита правото на свобода на словото. По време на изложбата в Гарленд избухнаха разправии, при които се стигна до стрелба и смъртта на двама невъоръжени, които нападнаха полицай, охраняващ залата, в която бяха изложени карикатурите.

Въпреки това организаторите на мероприятието решиха да покажат във вашингтонското метро карикатурата, спечелила първата награда в конкурса, съобщи БГНЕС. Само че транспортните власти решиха да не допуснат това и забраниха излагането в метрото на каквито и да било плакати и рекламни материали с политическо, религиозно и пропагандистко съдържание, предаде Би Би Си.

Основателят на AFDI Памела Гелер остро критикува това решение и го определи като атака срещу свободното слово. На своята страница в интернет тя написа, че подобни отстъпки към терори са пълно поражение.

„Тези страхливци могат да заявят, че се грижат за безопасността на гражданите, но аз твърдя обратното. Те правят така, че за американците, където и да се намират, ще стане много по-опасно”.

На плаката, който Гелер искаше да постави в метрото, е изобразен брадатия пророк Мохамед с чалма, размахващ меч и крещящ: „Нямате право да ме рисувате!”. А художник с молив в ръка му отговаря: „Затова те рисувам”.

Памела Гелер твърди, че карикатурата изразява политическа позиция и не съдържа никакви призиви към насилие. Нейната организация, чиито критици обвиняват в ненавист към исляма, вече е поставяла оспорвани рекламни плакати в метрото и на автобуси в Чикаго, Филаделфия и Сан Франциско. През 2012 г. нейни плакати се появиха и във вашингтонското метро.