В неделя нападателите откриха огън по полицай от охраната на центъра в предградие на Далас, когото раниха, преди да бъдат застреляни от органите на реда.

"Двама воини на халифата извършиха атака срещу изложба на карикатури на пророка в Гарланд, Тексас, Америка. Тази изложба изобразява пророка Мохамед негативно", обяви джихадистката групировка по своето радио, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>

"Ислямска държава" заплаши САЩ с нови, още по-страшни терористични актове:

"Ние казваме на Америка: това, което се подготвя, ще бъде по-голямо и по-горчиво. Ще видите ужасни неща, извършени от воините на "Ислямска държава."

Това е първата атака на територията на САЩ, отговорност за която поема „Ислямска държава“, пише АФП, цитирана от "Фокус".

Мюсюлманската общност в Тексас осъди остро нападението.

Двамата нападатели бяха идентифицирани като Елтън Симпсън и Надир Суфи, съответно на 31 и на 34 години. Симпсън (32 г.) е бил разследван за тероризъм, а 34-годишният Суфи е бил негов съсед във Финикс, Аризона.

Симпсън е познайник на властите от 2006 г., когато с него в контакт влязъл информатор на ФБР.
Пред него Симпсън казал, че иска да отиде да воюва в Сомалия. През 2010 г. той бил арестуван от ФБР и обвинен в даване на неверни показания, след като се опитал да убеди сътрудници на ФБР, че искал да лети не в Сомалия, а в Южна Африка.

Симпсън бил осъден на 3 години условно затвор, но не и за тероризъм, защото нямало доказателства. След изтичането на трите години паспортът му бил върнат, но той можел да го ползва само за да лети в страната, а името му било включено в списъка на хора, на които е забранено да напускат САЩ.

Организаторите на изложбата, известни с антиислямските си инициативи, бяха предложили награда от 10 000 долара за най-доброто изображение на Пророка.

Памела Гелар - организатор на изложбата, я сравни с френското сатирично издание "Шарли ебдо" и заяви, че нападението е показало, колко необходимо е било провеждането на експозицията:

"Това се използва от ислямските екстремисти, които искат да наложат ограниченията на шериата върху свободата на словото на Запад. И се получава, защото медиите не пускат карикатурите. Ако медиите бяха публикували карикатурите още през 2005-а, ако всички медии го бяха направили, нямаше да имат това влияние, което имат сега".