Илюстрацията на художника Бил Лийк е озаглавена: "Да се помолим" . На нея е изобразен Исус, който държи Коран и казва на Мохамед: "Казвал съм ти, че трябва да има продължение" - с което авторът намеква за Стария и Новия завет в Библията, предаде БТА.

Мохамед е с вестник в ръка, на който се вижда заглавие: "Светът е във война". Той отвръща на Исус, че в момента не може да приеме човешка форма, защото ще бъде "разпнат".

Ислямът забранява да бъде изобразяван Мохамед, напомня АФП.

В редакционна статия "Уикенд острейлиън" отправя призив към западния свят да не проявява слабост, отстоявайки своите основни ценности като свободата на словото.

За атентата в сряда срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", извършен от двама френски джихадисти с алжирски произход, австралийският вестник пише: "През последните години нашите плуралистични, демократични и свободни общества, изправени пред онези, които са вечно обидени, отстъпваха при отстояването на свободата на словото, извоювана с огромни усилия".

Авторът на илюстрацията Бил Лийк написа вчера, че екстремистите, извършили кръвопролитието в редакцията на "Шарли ебдо", умишлено са избрали "този символ на свободата на словото, която е фундамент на западната цивилизация".

"Доброто чувство за хумор е една от отличителните характеристики на цивилизованите човешки същества. Неговата липса е една от отличителните характеристики на варварството",
добавя Лийк.