През януари 2015 г. списанието стана мишена на кървав джихадистки атентат с 12 жертви, отговорност за който пое организацията "Ал Каида в ислямския Магреб". Убити бяха карикатуристи и водещи сътрудници на изданието.

Целта на атентаторите беше да накажат откровено атеистичното и провокативно списание за публикуването на карикатури на пророка Мохамед.

На новата карикатура на първа страница в най-новия брой се вижда отдалечаващ се микробус, двама мъртви пешеходци и текст "ислямът, религия на вечния мир...".

Преди публикуването в печатното издание сатиричната рисунка беше разпространена първо във Фейсбук, където предизвика язвителни обвинения в ислямофобия или изказвания в подкрепа.

В Туитър темата "Шарли Ебдо" беше сред най-обсъжданите във Франция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Редакцията на списанието не реагира на молбата на Франс прес за коментар.

В редакционна статия със заглавие "Щраусите на почивка", директорът на изданието - Рис, който беше тежко ранен при атентата през 2015 г. - изразява съжаление, че днес никой вече не си задава въпроси за ролята на исляма в идеологията на групировката "Ислямска държава".

"Интензивното промиване на мозъка успя да ни накара да приемем, че религиозната тематика не трябва да се обсъжда", отбелязва той.