Националната кардиологична болница предлага комплексно модерно лечение на деца със сърдечни малформации, но до края март отделението ще затвори врати, ако не се осигурят средства за назначаване на 20 медицински сестри.

Тези, които са останали на работа, се грижат за повече деца, претърпели операции и са принудени да дават извънредни дежурства.

Заради недофинансирането на клиничните пътеки, ръководството на болницата не може да предложи по-високи заплати, с които да привлече нови кадри. Няма пари и за ремонт и закупуване на нова апаратура.

"Клиниката основно работи в момента като спешна клиника. Приемат се спешни болни и се решават спешни проблеми. Останалите някак си ги отлагаме за по-нататък. Приемат се спешни болни и се решават спешни проблеми. Останалите някак си ги отлагаме за по-нататък", каза началникът на Клиниката по детска кардиология проф. Анна Кънева, цитирана от БНТ.

Над един милион деца в света се раждат с вродени сърдечни малформации, като до 30 на сто от тях се нуждаят от операция до края на първата година.

"У нас децата, родени със сърдечни малформации, са около 540 деца годишно, като 300 от тях до навършване на една година трябва да се оперират", каза още проф. Анна Кънева и посочи проблемите:

"Липсата на специфично образование за медицинските сестри в детски профил, тежката патология, голямата отговорност, която се иска от специалистите по здравни грижи в нашето отделение, което съвпадна с откриването на много 1/3 частни лечебни заведения, доведе до един масов отлив на медицински сестри от клиниката, до масово напускане и постави клиниката в състояние да намали работата в някои моменти до санитарния минимум".

Проф. Кънева бе категорична, че те не могат да изпълняват националните задачи, които има в детската кардиологична клиника за обгрижване на тези пациенти.

"За съжаление липсата на ефективно работеща структура поставя пациентите и техните семейства в риск - в България те няма къде на друго място да отидат. Лечението им в чужбина би струвало много средства на държавата", каза още проф. Кънева, цитирана от БНР.

Тя е информирала комисията по здравеопазване за проблемите на детската кардиологична помощ в България и счита, че трябва съвместно да се направят усилия за достойно заплащане и достойно намиране на средства за финансиране на тяхната дейност.

Началникът на Детската хирургия д-р Стоян Лазаров посочи, че за миналата година половин милион лева е дефицитът в отделенията по детска кардидохирургия и отделението за дихателна недостатъчност, като спешно трябва да се вземат мерки за спасяването на кардиологична помощ у нас.

"Държавата трябва да се намеси в помощ на детските отделения на Националната кардиологична болница", смята и директорът проф. Марио Станкев, който призна , че още ноември миналата година са информирали за проблема с персонала министърът на здравеопазването, но отговор няма.

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова се ангажира проблемите, свързани с живота на най-малките пациенти да се разрешат до края на следващия месец.

"Добрата медицинска грижа е в тежък дисонанс с това, което определя като правила пътечната медицина - начинът, по който се заплащат дейностите по клинични пътеки, и начините, по които е структурирана в момента медицинската помощ по отношение на детското здравеопазване. Обещавам да се търсят решения на всички въпроси, поставени тук", каза Дариткова.

Тя допълни, че вече има уверението, че още утре ще има в писмен вид предоставени до всички институции, включително и до комисията по здравеопазване, конкретни предложения, които могат да помогнат за работата на Националната кардиологична болница.