Това заяви пред БНТ вицепремиерът и председател на НФСБ Валери Симеонов. Той определи референдум по темата - предложение на колегата му от ВМРО Красимир Каракачанов, като "абсолютно излишен", защото това били 30 милиона грешни пари, които ще бъдат изхвърлени, ще бъдат похарчени за една глупост.

Вицепремиерът коментира това по повод изявленията на лидера на "Атака" и шеф на ПГ на Обединени патриоти Волен Сидеров, който през уикенда заподозря договорка между Цветан Цветанов и Симеонов конвенцията да мине в НС, като депутатите не влязат в пленарна зала и не участват в гласуването. Сидеров заплаши, че ако това стане, ще подаде оставка като шеф на парламентарната група и постави под въпрос коалициите и правителството, заговаряйки за предсрочни избори.

"Сериозни въпроси като ратифицирането на Истанбулската конвенция се разглеждат и обсъждат на политически съвет, а не в телевизионни студия. Такъв съвет не е имало, въпросът не е обсъждан, въпросът е изключително сериозен", коментира Симеонов.

Той отрече да е бил на тайна среща с Цветанов. През последните 14 дни двамата нито се били виждали, нито се били чували, обясни той.

Симеонов коментира и отношенията в Обединени патриоти и обясни, че напоследък липсвала комуникация. Дали ще се "изчистят" взаимоотношенията зависи от Каракачанов, заяви Симеонов.

"Естествено, че има непрекъснато проблеми, има наслоени от няколко месеца напрежения, които са в парламентарната група, които няма никакво желание да бъдат решение тези проблеми, които пораждат напрежение и то най-вече от страна на колегата Каракачанов. Там има едно голямо деформиране на медийните представяния в коалицията, това все пак е коалиция от три партии, но в случая цялото медийно пространство е узурпирано от представителите на ВМРО, което си е проблем от няколко месеца. Надявам се да го решим в скоро време", каза вицепремиерът.

Той даде пример със социолога Първан Симеонов от "Галъп", който ходел по студиата и разправял, че Валери Симеонов бил неефективен.

"Някакво младо момченце, което си мисли, че по този начин обслужва интересите на своя ментор - моя колега Красимир Каракачанов, защото не знам дали знаете, но Първан Симеонов е член на ВМРО", каза още вицепремиерът.

И попита:

"Какво ще разправят Каракачанов и неговите социолози, когато референдума се провали, а проблемът с джендърите вече ще стане обществена тема?".

Според него проблемът в коалицията на Патриотите е незначителна болест на растежа, която скоро ще бъде преодоляна.