Той е пристигнал в България на 1 септември с полет от Панама през Амстердам, съобщи пред Topnovini.bg председателят на Асоциацията на българските капитани Димитър Димитров.

Собаджиев е прехвърлен от затвора "Ла Хоя" в Панама и в момента се намира в Софийския затвор. Предвижда се до седмица той да бъде преместен във Варненския затвор, където да излежи оставащата част от присъдата си, след 4 години зад решетките в Панама. Това се случи, въпреки че истинските трафиканти бяха задържани.

Корабът, на който Собаджиев беше капитан – “MAAS TRADER”, бе задържан на 28 март 2011 година с близо 170 кг кокаин на борда. Целият екипаж бе освободен, само той остана зад решетките, като повече от година срещу него все още нямаше повдигнато обвинение, припомня в. "Десант".

В крайна сметка той бе осъден на 120 месеца затвор, присъдата после бе намалена на 80 месеца за добро поведение и изучаване на испански език, сега му остават около 2 години, които обаче ще излежи в България.

Всичко започва на пристанище Кристобал, където на втория ден след проверка на кораба панамските власти "намират" голямото количество наркотик. Тя обаче не била скрита, а странно разхвърлена на под в общо помещение, до което всеки има достъп.

"Съмненията ми са към членове на екипажа, които първоначално бяха задържани с мен, но впоследствие ги освободиха. Подозирам хора от палубна команда - филипинци и старши помощника - украинец, защото те имат връзка с работещите на пристанището. Но не мога да твърдя нищо без доказателства", заяви през 2012 г. пред български медии капитанът.

Близките на Собаджиев наемат адвокат, който прибира голяма сума за хонорара си, но не прави нищо. После е нает друг - Цезар Гуардиа, препоръчан от съкилийници. Приятели на Собаджиев събират 30 000 долара и му ги пращат. Той обаче се оказва корумпиран, лъже клиента си, дори представя фалшива резервация за полет до България.

Няколко години по-късно Гуардия е застрелян от неизвестни извършители. Оказва се, че той е бил международен измамник, дори адвокатските му права били отнети доста по-рано.

В панамския затвор условията са ужасни – с дни няма вода, но е пълно с хлебарки и дървеници. Българският капитан преживява и и бунт на осъдени. 

На 31 август обаче той е изпратен за родината си лично от почетния консул на България в Панама Клаудия Лисичкова де Мичев.