"Като всеки руски гражданин, имам правото да се кандидатирам на президентските избори. Реших да се възползвам от това си право, дори и само защото съм против всички, които обикновено се възползват от него", заявява Собчак във видеоклип, публикуван на новооткрития сайт на нейната кампания, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Известната водеща е дъщеря на Анатолий Собчак, кмет на Санкт Петербург през 90-те години. През 2011 и 2012 г. тя се присъедини към протестите срещу Кремъл в Москва, но не отправи критики към президента Владимир Путин, който някога е бил заместник на баща й, отбелязва Асошиейтед прес.

Действащият президент Владимир Путин все още не е заявил дали ще се кандидатира за втори мандат, но очакванията са това да се случи.

По-рано опозиционният лидер Алексей Навални предупреди Собчак, че с евентуална кандидатура тя ще помогне на Кремъл, като раздели опозицията. Самият Навални е най-известният съперник на Путин, отбелязва АП.

Ксения Собчак, понякога наричана "руската Парис Хилтън", е звезда на множество телевизионни предавания и главен редактор на модно списание "Офисиел", отбелязва АФП.

Ако има намерение да се кандидатира като независим кандидат, тя ще трябва да събере 300 000 подписа в подкрепа на кандидатурата си.

В писмо, публикувано на сайта на в. "Ведомости", Собчак подчертава, че нейната кандидатура ще стане аналог на отменената графа "не подкрепям никого" в бюлетините.

"Подканвам всички политически сили, готови да използват кандидатурата ми като трибуна, да изкажат претенциите си към сегашната ситуация и сегашната власт в рамките на моята кампания, защото това не е кампания за Собчак, а против начина, по който е устроен политическия и обществен живот днес", се казва още в писмото, цитирано от ТАСС.

Собчак добавя, че ще иска опозиционният кандидат Алексей Навални и други кандидати от либералната опозиция да бъдат допуснати до участие в изборите. В случай, че бъдат регистрирани, тя е готова да координира усилията си с техните и дори да отмени кандидатурата си.

Самата тя подчертава, че не се придържа към твърди идеологически рамки и не е член на никоя партия.