Проектът на фирмата трябва да е за продуктова или производствена иновация.

Процедурата по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", по която ще бъдат разпределени общо 19.6 млн. лв., беше открита на 4 февруари, а предложения се подават до вечерта на 5 май, съобщи "Капитал".

Финансирането е насочено към всякакви по размер предприятия. Това е втората подобна схема, открита през новия програмен период.

От края на миналата година върви и събиране на проекти за внедряване на иновации на стойност близо 100 млн. лв. Предложения по нея се подават до 4 април.

Кандидатите могат да участват само индивидуално, а не в партньорства с други организации.

По новата процедура ще се финансират проекти, насочени към разработване на продуктова (стока или услуга) или производствена (процесова) иновация.

Предложенията трябва да попадат в някоя от четирите приоритетни области на "Иновационната стратегия за интелигентна специализация" - информационните и комуникационните технологии, мехатрониката и чистите технологии, индустрията за здравословен живот и биотехнологиите и новите технологии в креативните и рекреативните индустрии.

Предимство ще имат проекти, които попадат в тези области според регионалната им специализация в иновационната стратегия (за Югозападния регион например това са всички области без мехатроника и чисти технологии).

Допустими са широк кръг от дейности – изследвания, тестове и изпитания, регистрация на патент или полезен модел, създаване на прототипи и т.н. Финансиране се предоставя и за по-нататъшните етапи като изработване на икономическа оценка, разработване на технологии за производство, пазарни проучвания и промотиране на иновативния продукт или процес.

Всяка компания може да подаде само едно предложение. Предвидените проекти трябва да бъдат изпълнени в рамките на две години.

Финансирането ще се предоставя по режим de minimis, като всеки проект може да получи между 50 хил. и 391 166 лв. Фирмите могат да получат до 90% от стойността на проекта като безвъзмездна помощ.

С откриването на процедурата от понеделник започват и информационни дни в страната. Кампанията ще се проведе в градовете Враца (8 февруари), Велико Търново (9 февруари), Варна (10 февруари), Русе (12 февруари), Бургас (16 февруари), Стара Загора (17 февруари), Пловдив (18 февруари) и София (19 февруари).

Подробна информация за часовете и местата на срещите е публикувана на сайта на оперативната програма.