Сутринта Доминик Строс-Кан подаде оставка, като подчерта, че иска да защити институцията. Той е обвинен в опит за изнасилване на камериерка в хотел в Ню Йорк.

Лобирането за ръководния пост на МВФ, заеман традиционно от европеец от 1945 година насам, вече започна. Основните конкуренти за поста  ще бъдат от Европа и от Китай, коментират световните агенции, цитирани от "Фокус".
Все по-ясно става недоволството от негласното споразумение, което изисква начело на Световната банка да е американец, а на МВФ - европеец. Според анализатори следващият директор на МВФ трябва да е финансист от Китай или от друга развиваща се страна.

Фаворитът на развиващите се страни - Кемал Дервиш, води в залаганията, които брокерската къща "Уилям Хил" вече обяви за поста, съобщи сайтът на сп. "Икономист". Бившият турски финансов министър и ръководител на Програмата за развитие на ООН обаче може да бъде спрян поради факта, че основният клиент на МВФ сега е съседна Гърция, коментира обаче Ройтерс.

Френският финансов министър Кристин Лагард бе първият посочен европейски кандидат. Тя е уважавана в сферата си, но може да бъде засегната от скорошен скандал заради връзките си с бизнесмен. Бившият британски премиер Гордън Браун открито заявява желанието си да поеме поста, но не е подкрепен от британското правителство.

Бившият директор на германската централна банка Аксел Вебер също е алтернатива, но се смята, че изисква твърде сурова данъчна дисциплина, която не отговаря на сегашното състояние на МВФ и проблемите на Европа.

В офанзивата за европейски кандидат се включи председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу.
„Националността не е критерий, що се отнася до наследяването на Строс-Кан, но е естествено страните-членки на ЕС, като най-големият участник във фонда, да се споразумеят за силен и компетентен кандидат, който може да осигури подкрепа от членството в МВФ”, заяви негов говорител.

Самата Кристин Лагард призова за единен европейски кандидат. Кандидатурата трябва да дойде от всички европейци, всички трябва да се обединят, каза тя. 

Знам един фантастичен кандидат и това е Жан-Клод Трише от Европейската централна банка (чийто мандат изтича наесен). Ако напусне банката, ще отиде във Вашингтон като наследник на Строс-Кан”, каза пък управителят на Централната банка на Холандия Нут Вилинк.
Според него, ако Строс-Кан все пак се върне в МВФ, то Трише може да остане негов заместник.

Сред възможните кандидати са индиецът Монтек Сингх Ахлувалия (втори в залозите на "Уилям Хил"), южноафриканецът Тревър Мануел и известният професор по икономика Стенли Фишер, който сега е начело на централната банка на Израел.

Общността на независимите държави (ОНД или бившия СССР без балтийските страни и Грузия) ще предложи президента на централната банка на Казахстан Грегори Мартченко за овакантения пост.

В същото време управителят на Централната банка на Китай настоя развиващите се страни да бъдат включени в ръководството на МВФ.
„Ръководството на МВФ трябва да отразява по-добре промените на глобалната икономическа структура и по-добре да представлява развиващите се пазари”, заяви Ху Сянхуан.

Междувременно действащият след оставката на Доминик Строс-Кан ръководител на МВФ Джон Липски заяви, че управителният съвет на институцията ще се срещне по-късно днес, за да започне процеса по търсене на наследник за лидерския си пост, предаде АФП.