Агенцията се позовава на пресслужбата на словашкото правителство, което е одобрило кандидатурата на 54-годишния дипломат от кариерата.

Сред неговите конкуренти е и българката Ирина Бокова, която сега е втори мандат генерален директор на ЮНЕСКО.

Лайчак е 11-ият досега претендент за поста, който ще се освободи, след като в края на тази година изтече вторият мандат на южнокорееца Бан Ки-мун.

Миналата седмица свой кандидат издигна и Аржентина – Сусана Малкора, която също е действащ министър на външните работи.

Официален срок за кандидатиране няма, но се предполага, че към средата на лятото всички желаещи претенденти ще бъдат известни.

Тази година изборът на генерален секретар тече (поне засега) по нова, полуофициално договорена процедура, от която се очаква повече прозрачност в сравнение със задкулисните пазарлъци в Съвета за сигурност на ООН.

Предложението към Общото събрание на организацията пак ще излезе от Съвета, но на основата на номинации, издигнати от страните членки и след публично «препитване» на кандидатите в ООН.

Освен любопитството за успеха или неуспеха на процедурата в тазгодишния избор има още две големи «интриги».

Едната е дали този път жена ще заеме висшия административен пост в световната организация. Досега са се кандидатирали общо пет дами.

Другият въпрос е дали е дошъл редът на Източна Европа – единственият голям регион, от който досега не е имало генерален секретар на ООН. Официално правило за ротация няма, но то някак се носи във въздуха и личи дори по кандидатурите.

Мирослав Лайчак е осмият кандидат, издигнат от източноевропейска страна. Той е завършил престижния Московски държавен институт по международни отношения, работил е в посолства на страната си, а най-силен негов коз в сегашната надпревара изглежда това, че е бил върховен представител на ООН за Босна и Херцеговина.