В публичното пространство се завъртяха вече имената на 17 кандидати за стола на Сергей Станишев.

"Промяна" и "победа" са ключовите думи в посланията на всички кандидати, коментира БНТ.

За фаворит на досегашния лидер се спряга министърът на енергетиката Драгомир Стойнев, може би защото на последния пленум Станишев го посочи за зам.-председател на партията.

Драгомир Стойнев: – Аз ще се вслушвам в мнението на органите на партията и заедно ще взимаме решенията.

Източници от “Позитано” обаче прогнозират, че много сериозни шансове да заеме най-високия пост в БСП има Михаил Миков, защото може да помири различните лагери в партията.

Михаил Миков: – Председателят трябва да даде енергия и консолидация за утвърждаване и разширяване на позициите на БСП и за примиряване на противоречията не само в БСП, а в обществото като цяло.

За БСП ще е добре, ако жена оглави партията, коментира Румен Овчаров.

Мая Манолова: – Социалистите наистина се умориха от загуби. Това, което ни е нужно е да върнем БСП на пътя на победата и да я изправим на крака.

Корнелия Нинова се включи с ентусиазъм в битката за лидерския пост, независимо че ключови фигури от БСП са опитали да я разубедят.

Корнелия Нинова: – Не завися от никого, нямам бизнес,нямам фирми нито собствени, нито чрез свързани лица,не участвам в обществени поръчки. Решенията ми не зависят от икономически или политически групи.

БСП се намира в критичен момент от своята история, убеден е Янаки Стоилов. Приема за свой дълг да участва в надпреварата. Ще се бори БСП да прокарва истинска лява политика.

Янаки Стоилов
: – Ние загубихме част от доверието на хората на лява България, на тези, които разчитат на нас. Когато ние върнем доверието, ние можем да спечели изборите.

Георги Кадиев в профила си във Фейсбук написа: “Кандидатирам се, за да върнем вярата на членовете на БСП в морала. За да консолидираме БСП около промяната, не около статуквото. За да печелим избори - нещо, което забравихме като усещане.”

В битката за председател на БСП низовите организации издигнаха още депутатите Жельо Бойчев, Борислав Цветков, Милко Багдасаров, Борислав Гуцанов, Красимир Янков, бизнесмена и председател на социалистите в Пловдив Георги Гергов.