Имаше сигурна информация, че ще бъде наложено вето на кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, каза депутатът от АБВ Георги Кючуков.

Според него това не е персонално, а заради поста, който заема. Той добави, че еврокомисарят се е оттеглила, защото, вероятно е получила информация, че страна-постоянен член на Съвета за сигурност на ООН (Русия - б.р.), няма да я допусне.

Кючуков обаче подчерта, че България се е забавила много с официалната номинация и това ще намали шансовете на Ирина Бокова. Той все пак се надява както на агресивна, атрактивна кампания оттук нататък, така и МВнР да вземе необходимите мерки срещу посланици, които лобирали открито срещу българското име.

Като без съмнение най-добрата кандидатура определи пък номинацията на Бокова председателят на външната комисия Джема Грозданова  (ГЕРБ). Тя припомни, че предложението е било на предишното правителство.

В бюджета за 2016 г. е "заложено това име, има отделени пари за кампания", надяваме се страната ни да получи един от най-високите постове в света, добави Грозданова. Тя не смята, че кабинетът се е забавил и вярва, че Бокова има своите шансове.

Номинацията обаче не гарантирала избора, нашата претендентка имала конкуренция от други жени-кандидатки от Източна Европа. Процедурата е много тежка, изисква съгласието на 6-те страни-членки на Съвета за сигурност на ООН, не мога да кажа, че някоя от тях ще наложи вето, разясни Грозданова.

От Реформаторския блок обаче смятат, че номинацията на Кристалина Георгиева е щяла да бъде по-добър избор.

Патриотите не са обсъждали номинацията, обяви председателят на парламентарната група Валери Симеонов. Личното му мнение е, че Бокова не е най-доброто решение, но ще я подкрепи, защото трябва да има българска кандидатура и тя да е максимално ефективната.

Чудесно, макар и закъсняло - така лидерът на БСП Михаил Миков коментира номинацията. По думите му сега правителството трябва да ангажира посланиците и цялата държавна машина да работят усилено, за да има успех кандидатурата. Според Миков Бокова има всички качества за позицията.

Алиосман Имамов от ДПС също смята, че номинацията е закъсняла и правителството е трябвало отдавна да оцени качествата на Ирина Бокова и големите й шансове за този пост.

По думите му има и други кандидати от Балканите, които ще са сериозна конкуренция на българската кандидатура.

Според Десислав Чуколов от "Атака" пък България трябва да има ясна позиция, която да изхожда от националния интерес - кой има повече шансове. Ясно, че е Бокова и нямаше защо да чакаме толкова и да губим време, обобщи той.

Вчера кабинетът официално номинира Ирина Бокова за кандидат за поста генерален секретар на ООН. В момента тя довършва втория си 4-годишен мандат като генерален директор на ЮНЕСКО. 

Потенциалният втори кандидат - еврокомисарят Кристалина Георгиева - обяви само ден преди това, че няма намерения да напуска поста си на вицепрезидент на ЕК. Решението й, което бе публикувано в официално съобщение на Министерски съвет, всъщност "отпуши" избора на Ирина Бокова. 

В анкетата на Дир.Бг "Коя кандидатура за генерален секретар на ООН бихте подкрепили?" 75.93% от читателите са гласували в подкрепа на Ирина Бокова, а 24.07% са посочили Кристалина Георгиева.

Решението се очаква през септември.

Критиците: Номинацията на Бокова е недостойна

С номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН “българското правителство избра позора и безчестието и се примири с реставрацията и реабилитацията на престъпленията на комунизма”, пишат в своя декларация “Протестна мрежа”. "Срамно и недостойно! Идете си с добро, преди да е станало късно!”, казват още те.