И по-точно там, където реката събира българската, турската и гръцката граница, в района на с. Ени Кадън, като отсрещното село от българска страна е Генералово.  

Това предположи пред bTV журналистът Илхан Андай, който също коментира ареста на българите. 

„Гюленистите използват този канал, защото става все по-трудно да се стигне до България. Той е малко по-скъп, но е единственият надежден”, поясни Андай. Каналът е за мигранти. Наскоро именно в този район при обръщане на лодки с бежанци е имало смъртни случаи. 

„Важно е какво ще кажат по време на разпитите тези заподозрени за връзки с ФЕТО. По всяка вероятност нашите граждани ще отрекат, че са започнали действия по прехвърляне на нелегални мигранти от Турция в България”, смята Илхан Андай. 

Той припомни, че през февруари в Одрин бяха задържани 6 български граждани, които също прекарвали гюленисти. 

„Тези хора бяха успели да прекарат 57 души през границата в рамките на 85 дни. Според обвинителния акт през тях са минали над 550 хил. евро”, поясни Андай.

Той добави, че те са в затвора и са им поискани присъди от 5 до 19 години зад решетките. Българските каналджии са прекарвали гюленистите с автомобили с дипломатически номера на Саудитска арабия и Катар през ГКПП Капъкуле и ГКПП Капитан Андреево. Целта на гюленистите е била да достигнат до Западна Европа, вероятно Германия, но може някой от тях да са останали в България, допълни Андай. 

Бившият консул на България в Одрин заяви, че арестуваните са смачкани в затвора. Ще си признаят и майчиното мляко. Ще си признаят дори неща, които не са направили, коментира пред Нова телевизия Георги Димов.

Посланикът ни в Турция Надежда Нейнски пък заяви пред БНТ, че дипломатите ни в Турция имат готовност да се срещнат с българите, знаят техните имена, но не знаят дали те са двойни граждани. Не се знае кога прокуратурата ще внесе обвинителния акт в съда. Засега те са обвинени в нелегален трафик на мигранти и подпомагане на престъпна организация. 

Вчера стана ясно, че на 17 ноември са били арестувани трима български граждани в Одрин по обвинение за трафик на хора. При операцията са задържани и петима турци, обвинени за връзки с ФЕТО на Фетхуллах Гюлен, който е сочен за организатор на опита за преврат през 2016 г.