Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада не бива да става жертва на вътрешната политика на ЕС, предупреди германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел, цитиран от ДПА и БТА.

"Това е вътрешен проблем на Европа и местен белгийски проблем, това не е проблем на Канада. Споразумението е отлично и не бива да се проваля заради неспособността на Европа да балансира интересите между регионите", заявява германският министър, цитиран от неговото ведомство.

В съобщението е посочено, че Зигмар Габриел е съдействал за оставането на канадския министър на външната търговия Кристия Фрийланд в Европа за допълнителни разговори с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц часове, след като Канада обяви споразумението за "мъртво". Според вицеканцлера обаче все още има живот за търговските преговори.

Канада: ЕС "да си свърши работата"

След срещата с Шулц, Кристия Фрийман призова ЕС "да си свърши работата" по споразумението, припомняйки, че страната й е готова да го подпише, предаде Франс прес, позовавайки се на агенция Белга.

"Ние си свършихме работата, сега е време и Европейският съюз да свърши своята", каза канадският министър, като уточни, че ще отпътува от Белгия за Торонто.

"Наистина се надявам, че европейците ще постигнат успех и че ще мога да се върна тук след няколко дни с министър-председателя", добави тя.

Шулц: Проблемите са на масата на европейците

Шулц изтъкна от своя страна, че засега срещата ЕС-Канада в четвъртък остава в дневния ред. "Проблемите са на масата на европейците и трябва да се опитаме да ги решим. Тази среща беше много конструктивна и може би ще бъде решаваща. Оставам оптимист", каза той.

След срещата с Кристия Фрийман, Шулц разговаря и с ръководителя на правителството на Валония Пол Маниет.

Вчера Фрийланд напусна преговорите и обяви, че те са приключили безуспешно. Всички 28 страни членки на ЕС подкрепиха споразумението, но белгийското правителство не може да даде съгласието си без подкрепата на пет местни администрации, а френскоезичната Валония твърдо се противопоставя на сделката.