Това се казва в изявление на министъра на външните работи Даниел Митов, разпространено от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Ние изпитваме дълбоко състрадание към болката на канадския народ и споделяме неговото възмущение от варварския акт на тероризъм, посочва Митов.

България е солидарна и подкрепя напълно правителството на Канада, което е наш близък съюзник, в този тежък момент, заявява той.

Изразяваме най-искрените си съболезнования на семействата, близките и приятелите на загиналите канадски войници, се казва в изявлението.

Мъж, идентифициран като Майкъл Зехаф-Бибо - канадец от смесен либийско-канадски произход, стреля вчера срещу един от двамата военни на караул пред мемориал до парламента в Отава и улучи 24-годишния ефрейтор Нейтън Сирило. Войникът почина малко по-късно от раните си.

Най-малко трима ранени бяха приети в болница с леки наранявания вследствие на стрелбата.

Вижте снимки >>>

После Зехаф-Бибо откри огън в сградата на парламента, след което беше ликвидиран от охраната.

В момента на атаката в парламента е бил премиерът Стивън Харпър.

Преди дни "радикализирал се" шофьор удари с колата си автомобила на военнослужещ в предградие на Монреал, провинция Квебек. При удара военният загина.

ЕС и НАТО осъдиха нападението в Отава

Решително осъждаме това нападение и ще продължим да работим с Канада и нашите международни партньори в борбата срещу насилието на екстремистите и тероризма във всичките му форми. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

НАТО изразява солидарността си с Канада в този труден момент, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той добавя, че е шокиран от случилото се и изразява съчувствие към близките на загиналия вчера, както и на жертвата от нападението по-рано тази седмица в Квебек.