Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви, че страната му ще изтегли шестте си самолета, които участваха във въздушните удари над Ирак и Сирия, с което ще приключи предизвикалото доста спорове канадско бойно участие в битката срещу "Ислямска държава", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Официално канадската бойна въздушна мисия ще приключи на 22 февруари. Отава обаче ще остави в региона два разузнавателни самолета, както и самолет за презареждане с гориво във въздуха. Тя ще увеличи тройно и броя на военните си инструктори, които обучават кюрдските войници в Северен Ирак.

В момента канадските инструктори са 70, а ще достигнат 200 според правителството.

"При всяка подобна мисия се налага да се прави избор. Ние не можем да си позволим да правим всичко. В решението си се ръководихме от желанието да помогнем на региона по най-добрия и най-правилен начин", каза Трюдо на пресконференция в Отава. Канадският премиер каза, че новата мисия ще продължи най-малко две години.

Президентът на САЩ Барак Обама и Джъстин Трюдо обсъдиха в телефонен разговор ролята на Канада в международните усилия за борба с "Ислямска държава".

Обама приветства досегашния и новия принос на Канада в усилията на коалицията, гласи декларация на Белия дом.