Канадската провинция Алберта обяви извънредно положение заради опустошителния пожар. Тази мярка ще позволи на провинцията да поиска от държавата допълнителни средства за борба със стихията.

Бедствието принуди 88 хиляди души да напуснат домовете си, пожарникарите се борят със стихията пламъците в неблагоприятни метеорологични условия.

Властите обявиха, че засега няма данни за жертви от пожара, но при пътен инцидент по време на евакуацията има загинали.

Хиляди хора се намират в импровизирани лагери, а много от тях нямат достатъчно храна и гориво.

Ветровете създават опасност от разрастване на пожара, предаде БТА.

Ветровете със скорост до 20 км в час са най-големият проблем, но фактор е и горещото, сухо време. Огнеборците очакват пожарът да се засили през следобедните часове и да продължи и вечерта.

Очаква се много от евакуираните да пристигнат в столицата на провинцията град Едмънтън, който е отдалечен на 435 километра. Хиляди са потърсили подслон в центровете за настаняване на петролни работници, разположени северно от града.

Канадското подразделение на "Шел" съобщи, че е отворило центровете си за настаняване на работници за евакуираните.

Пожарът се е разпространил на площ от над 10 000 хектара. Водната инфраструктура е силно повредена и на хората се препоръчва да преваряват водата, преди да пият.

В борбата със стихията са се включили 250 пожарникари, както и противопожарна авиация.

В помощ са изпратени самолети и хеликоптери на ВВС, както и военнослужещи, съобщи премиерът Джъстин Трюдо, цитиран от ТАСС.

Виж снимки >>

Той изрази съпричастност към жителите на града и увери, че те ще получат цялата необходима помощ.

Заводите за извличане на петрол от находищата на битумни пясъци не се намират на пътя на пламъците, но усилията на компаниите да предпазят петролопроводите са довели до намаляване на добива.

"Небето над Форт Макмър е осветено в тъмно оранжево, докато пламъци продължават да бушуват на север и на юг", предаде от мястото репортер на Би Би Си.

"Над равния пейзаж на знаменитите битумни пясъци в Алберта се стели гигантски димен облак, толкова голям, че прилича на пепел от изригващ вулкан и даже генерира мълнии."

Би Би Си цитира и местния жител Нийл Скот:

„Беше нещо, което може би сте виждали на кино. Оказах между бетонна стена и огъня и си помислих, че може и да не се измъкна... Цели квартали изчезнаха. Един хотел изгоря до основи, бензиностанция избухна.“

„Можехте да чуете „бум, бум, бум“ от газовите бутилки в къщите – свидетелства пред АП Дъг Сълиман, бивш професионален хокеист. - Огънят просто поглъщаше тези къщи. Той унищожи цял район.“