Лелята на малкия Айлан, Тима Курди, която живее близо до Ванкувър, съобщи, че канадските имиграционни служби са я уведомили, че ще одобрят бежанския статут за чичото на Айлан, съпругата му и петте им деца, съобщи тв Си Би Си, цитиран от БТА.

От следващата седмица Канада ще създаде въздушен мост, за да приеме 10 000 сирийски бежанци до края на декември. Други 15 000 ще бъдат приети през януари и февруари.

Сърцераздирателната снимка на малкия Айлан, загинал на плаж на гръцкия остров Кос при опита на семейството му да достигне Европа, получи особено силен отзвук в Канада. Сирийското семейство решило да опита опасното прекосяване на морето, след като канадското правителство му отказало убежище. Освен Айлан при пътуването загинаха неговият брат и майка му.

Дядото на малкия Айлян Курди разказва историята на тяхното пътуване.

Опитаха се няколко пъти да прекосят морето. Казваха, че има много удавили се. Помолих ги да се върнат. Обещаха да тръгнат обратно още утре, но са решили да опитат за последен път”, спомня си Шейки Халид

Семейството плаща 2 хиляди евро, но вместо моторна лодка за пътуването получава надуваем съд, който се преобръща в бурните води. Абдулах Курди се опитва да спаси живота на двамата си синове, докато жена му Рехан го умолява: само дръж главата му над водата.

Голяма вълна обърнала лодката, в която били още бежанци, тръгнали от турския бряг към гръцкия остров Кос в Егейско море. Бащата хванал по едно дете в двете си ръце и опитвал да се придържа към обърнатата лодка. Мъжът не спирал да крещи:

“Дишайте, дишайте, не искам да умирате!”.

Първо осъзнал, че по-голямото момче е мъртво, вероятно нагълтало се с вода под някоя от вълните. Осъзнал, че трябва да го пусне във водата, за да се опита да спаси другото дете. После се вгледал в лицето на Айлан и видял кръв в очите му. Тогава с ужас осъзнал, че и той е мъртъв.

Абдула се огледал, за да види къде е жена му Рехан. Видял тялото ѝ да плува “като балон” над водата и разбрал, че тя също се е удавила.

Контрабандистът каза, че вълните са много високи, скочи от лодката във водата и избяга. Опитах се да направлявам лодката, но една висока вълна я преобърна”, разказа Абдулах пред журналисти.