Ежегодно ведомството издава разрешително на земеделците, които искат да отглеждат тази култура. Издадените разрешения, които важат до края на настоящата календарна година, са 8, съобщи пред БНР Стефка Дамянова, експерт от Министерството на земеделието.

Тя уточни че разрешителното важи една година и дава право на стопаните да сеят само една реколта на точно определена площ. Това е регламентирано в проектонаредба, публикувана на интернет страницата на агроведомството.

"След засяване се предвижда в проекта на наредбата да се информира съответната областна дирекция на МВР за извършена сеитба, като се предостави и копие на издаденото разрешение и съответно информация за местонахожденията на засетите площи", обясни Дамянова.

Заедно със заявлението за разрешение, стопаните ще трябва да приложат и удостоверение за качеството на посевния материал, както и документ от акредитирана лаборатория, който доказва, че съдържанието на тетрахидроканабинол в растенията, от които са добити семената, не надвишава 0,2 тегловни процента определено в листната маса, цветните и плодните връхчета. Целият процес подлежи на стриктен контрол, каза още Стефка Дамянова.

"Индустриалният коноп се отглежда само за влакна, семена за фураж и семена за посев", посочват от ведомството с изричното уточнение, че не става дума за психотропни растения.

Според проф. Владимир Димитров от Института по органична химия е добре, че държавата контролира процеса по производството, но режимът на разрешение е прекалено рестриктивен и ограничава бизнеса, който би могъл да намери по-широко приложение на растението.

Димитров подчерта, че дебатът се води за приложението на индустриалния коноп, а не за психотропни вещества и марихуана за пушене.

Канабисът се прилага в медицината при различни болести, например срещу гадене и за повишаване на апетита при пациенти с рак и СПИН, при ревматизъм, както и множествена склероза.