Това сочи докладът на специализираната комисия на две министерства и БАН, който вече е готов.

"Както знаете, строежът е спрян, така че ще бъде изпратена препоръка към кмета на общината да издаде заповед за премахването на бетона", каза екоминистърът.

Нужна е обаче спешна актуализация на кадастралните карти на къмпинг "Юг" край Царево". Последните специализирани карти са от 2012 година и те не посочват наличие на дюни, допълни министърът на околната среда и водите.

Василева се надява, че на 29 април в Министерски съвет ще има дебат относно изискванията на Закона и прецизиране на текстовете, както и въпросa със собствеността.

Докладът от проверката и приложенията към него са публикувани на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Сивите дюни са неподвижни крайбрежни дюни, стабилизирани и колонизирани от много разнообразни тревни съобщества с преобладаване на многогодишни треви и често с участието на лишеи и мъхове. Такива дюни има по цялото Черноморие, но те са най-разпространени на юг от устието на река Камчия.

Проверката на къмпинг "Юг" започна след като еколози информираха, че върху дюни е излят бетон за строителството на бунгала - 16 къщи на площ от 1200 кв. метра. От фирмата-инвеститор пък заявиха, че са спазили закона и върху терена няма отбелязани дюни.

Строителните дейности бяха спрени на 16 април. Още тогава от екоминистерството заявиха, че там има дюни. Специализирана комисия пристигна на място и започна проверка. В работната група бяха включени експерти от БАН, Министерството на околната средата и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ДНСК и Агенцията по кадастър.

Къмпинг "Юг" е непосредствено до плажа "Корал" и е един от малкото останали незастроени.

Миналата седмица правителството прие плажовете “Делфин“ и “Корал“ да бъдат обявени за екоплажове и дадени на специална концесия, която не допуска застрояването им.

Проверяват РИОСВ -Бургас за "Странджа"

Министерството на околната среда и водите проверява Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите /РИОСВ/-Бургас, заради строителство в територията на Природен парк "Странджа", стана ясно още от министър Василева.

Казусът е от 2004 година.

"Надявам се да се установи кой е сбъркал. Всъщност строежът е в Синеморец, но попада в територията на Природния парк", каза министърът на околната среда и водите.

"По спора се водиха дела. Последното дело бе спечелено от фирмата инвеститор. РИОСВ-Бургас обаче не е обжалвала решението на съда", добави Василева.