Малките птички, с които хората съжителстват повече от 100 века се срещат все по рядко. Дружеството за защита на птиците обяви днес кампания за преброяване на врабчетата у нас.

Тя ще се състои на 8 април от 9.00 до 12.00 часа и в нея се призовава да се включи всеки, като отдели 10 минути, наблюдава зоната около себе си, преброи врабчетата и запише данните на адрес - vrabcheta.bg.

Мисията на кампанията е да оцени състоянието на трите най-често срещани вида врабчета - домашно, полско и испанско, а те се разпознават лесно, посочиха експертите и добавиха, че подробна информация е публикувана на сайта на кампанията.

Врабчетата са индикатор за градската среда, те предпочитат живота в близост до населените места и една от хипотезите за намаляването на броя им е замърсяването на градовете, шума, намаляването на зелените площи и на местата, където гнездят.

Броенето ще ни помогне да установим численостите, в които се срещат тези градски птици, местата за живот, които предпочитат, и кой вид врабчета преобладава у нас, посочиха от БДЗП.

Идеята е кампанията "Ние броим врабчетата" да се състои ежегодно, така че да се установи каква е трайната тенденция в популациите им и да се установят причините за тези тенденции.

Кампанията е съпътствана със специално издание на книгата "Ние, врабчетата" на Йордан Радичков.

Резултатите от преброяването ще бъдат обявени на 10 април. Предвидени са награди, които ще зарадват някои от участниците чрез жребий – бинокъл, определители, специалното издание на „Ние, врабчетата“, къщичка за птици.

В рамките на кампанията ще се проведат и различни активности за деца. На 1 април, Международния ден на птиците, в Музейко и в Столичния зоопарк ще бъде представена кампанията и децата ще могат да се включат в работилници за врабчета от различни материали.

Кампанията ще бъде съпътствана и от конкурс за детска рисунка „Ние рисуваме врабчета“.